Nostrum serà la primera empresa productiva de l'estat espanyol que posarà en marxa la seva pròpia moneda virtual sota el nom de 'meal' (apat). L'emissió d'aquesta moneda, a través d'una Oferta Inicial Token (ICO en terminologia anglesa), permetrà a la companyia de restauració captar 50 milions d'euros fins a l'abril del 2018, recursos que serviran per ajudar a potenciar el pla expansió a 5 anys de 140 milions d'euros.

Nostrum vol que aquest pla d'expansió serveixi per passar de les poc més de 130 botigues actuals a unes 800 en diferents països europeus i de fora de la Unió Europea. Quirze Salomó, president executiu de Home Meal, empresa propietària de Nostrum, ha manifestat la seva confiança que amb l'inici d'aquest pla expansiu la companyia superi les pèrdues d'1,73 milions en el primer semestre i entri en beneficis el segon semestre del 2018.

L'emissió de la nova moneda 'mealToken' es farà a través d'una Oferta Inicial Token (ICO en terminologia anglesa -Initial Coin Offering), un equivalent a una oferta pública de venda d'accions però sense tenir una regulació especifica, ni tenir drets concrets ni liquiditat immediata, com sí tenen els accionistes que acudeixen a una OPA.

L'ICO s'emet amb la ''promesa'' d'una expectativa de negoci que en el cas de Nostrum es justifica per un pla d'expansió que suposarà passar de les actuals 130 botigues a l'entorn de 800 en cinc anys i arreu de països de la Unió Europea i de fora d'aquesta regió econòmica.

L'emissió s'iniciarà en el primer trimestre del 2018 entre inversors privats i internacionals del segment de la moneda virtual. La presentació de l'emissió es farà a primers del gener pròxim a la ciutat nord-americana de Les Vegas. A l'abril, els més d'un milió de persones que formen part del Club de Fans de Nostrum podran adquirir aquesta moneda per utilitzar en les cadenes de restaurants de Nostrum.

L'emissió de la nova moneda, token, és per un total de 100 milions d'euros ''dels quals ara s'aixequen 50 milions d'euros'' ha explicat Salomó. El president ha afegit que aquests 50 milions es destinaran en la seva integritat a ''accelerar'' aquest pla expansiu i a obrir nous restaurants arreu d'Europa, inicialment a Alemanya i França, ha reblat.

Salomó ha explicat que aquests clients podran gaudir de diferents ofertes i incentius per fer atractiu la utilització d'aquesta nova divisa virtual.

Amb aquesta iniciativa, Nostrum es converteix en la primera empresa productiva de l'estat espanyol en tenir una moneda pròpia.

El president executiu d'Home Meal ha explicat que en aquest moments Nostrum ja té un restaurant a París i que amb aquest pla d'expansiu preveu estar present a fins a 15 països més, sent el primer restaurant de l'estat espanyol amb presència internacional.

L'expansió es farà bàsicament a través del model actual de franquícia. Salomó ha explicat que perquè el grup de restauració pugui sortir de les pèrdues d'1,7 milions d'euros del primer semestre d'aquest any necessita d'una certa massa crítica de número de restaurants. Salomó ha assegurat que amb el desenvolupament del pla expansiu aconseguirà aquesta massa crítica necessària en el segon semestre del 2018, quan espera recuperar la senda dels beneficis.

El president executiu també ha explicat que a primer de gener posarà en marxa el segon tram de l'emissió de bons convertibles per un valor de 7,5 milions d'euros, xifra que s'afegirà als 7,5 milions de bons convertibles d'aquest any 2017.

Jordi Puigneró, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, ha participat en l'acte de presentació d'aquesta nova moneda virtual (token) i ha destacat que amb aquesta iniciativa de Nostrum es constata que les empreses catalanes ''fan coses'' i es desmenteix que l'activitat empresarial catalana estigui ''aturada'' per culpa del procés sobiranista.