Els pensionistes catalans han perdut 673,87 euros de poder adquisitiu des del 2010 en no actualitzar la retribució en funció de l'Índex de Preus al Consum (IPC) registrat a Catalunya, segons un estudi presentat ahir per la UGT catalana.

La vicesecretària d'UGT de Catalunya, Laura Pelay, va detallar que aquesta pèrdua s'ha traduït de mitjana en 48,14 euros menys al mes durant aquests set anys, quantitat que va remarcar que té un impacte especialment rellevant per a les pensions més baixes.

Pelay va defensar que es «cronifica» així la pobresa dels pensionistes, els quals cobren pensions de subsistència amb les quals només poden «malviure», per la qual cosa va sostenir que es derogui l'índex de revaloració amb el qual es calculen aquestes retribucions des del 2013 i que es garanteixi «com a mínim» la seva actualització anual segons l'IPC.

És per això que Pelay reclama que es formin noves majories al Congrés dels Diputats per aconseguir un «acord de país» que reformi el sistema de pensions, ja que, després dels últims comicis, la vicesecretària va recalcar que la majoria absoluta del PP «ha quedat extingida».

També, l'estudi indica que Catalunya ha estat la comunitat autònoma que ha registrat una pujada més gran de l'IPC, amb un augment del 9,7% des del 2010, dos punts per damunt de la mitjana espanyola, mentre que les pensions només han augmentat el 3,7% i el 4,7% durant aquest període per a tot el territori.