El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va proposar ahir la creació de dos nous impostos sobre la banca per ajudar a sostenir el sistema de pensions. Concretament, el socialista suggereix un impost sobre les transaccions financeres i «un impost extraordinari sobre la banca» amb una recaptació anual prevista d'entre 800 i 1.000 milions d'euros.

«Si els espanyols van contribuir amb la suor del seu front» a rescatar la banca, «és just que ara la banca ajudi a sostenir el sistema de pensions», va assegurar Sánchez en un esmorzar informatiu a Madrid.

El dirigent socialista va sostenir que els governs del Regne Unit i de França ja han tirat endavant mesures similars.

La proposta del PSOE va rebre el rebuig dels grups del PP i Cs al Congrés. Per una banda, el portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, va dir que la fórmula que cal seguir és la de crear més ocupació i impulsar reformes que «facin el sistema raonable i sostenible». A Los desayunos de TVE, Hernando va defensar que la despesa en pensions cada cop és més elevada perquè «la gent cada cop viu més i millor» i va dir que cal un «pacte intergeneracional» per fer front a la situació.

D'altra banda, el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, va carregar contra el PSOE perquè considera que «sempre recorre a la fórmula de proposar nous impostos per solucionar problemes». «Cal esforçar-se més», va dir.

D'altra banda, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, també va dir que la fórmula no passa per crear nous impostos sinó que els «elements clau» per mantenir el pagament són el creixement econòmic i la generació d'ocupació.