El nombre d'autònoms afiliats a la Seguretat Social el 31 de desembre del 2017 es va situar a Catalunya en 545.950 persones, cosa que suposa un lleuger creixement del 0,03% en relació amb la xifra de tancament del 2016. Per a l'organització Autònoms Pimec, aquesta xifra s'ha de valorar «positivament» perquè s'ha registrat tot i la «moderació» en el ritme de creixement dels autònoms que s'ha registrat en l'últim trimestre de l'any.

El setembre, tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, es tancava amb un creixement del nombre d'autònoms del 0,97% en relació amb al setembre del 2016. Després d'aquest bon ritme en els primers tres trimestres de l'any, l'exercici ha tancat amb un increment interanual del 0,03% a Catalunya i del 0,28% a l'Estat espanyol.

Lluís Viguera, gerent de l'àrea institucional de Pimec, explica que els mesos d'octubre, novembre i desembre són tradicionalment poc actius en el ritme d'afiliats al règim d'autònoms de la Seguretat Social, i en el cas del 2017, per a Catalunya ha estat un període marcat per la «moderació» del creixement. Viguera també destaca que, en l'últim trimestre del 2016, a Catalunya es va registrar un ritme d'afiliació d'autònoms a la Seguretat Social «moderadament positiu», i «pla» en el cas del conjunt de l'Estat espanyol.

Tot i la valoració «positiva» del balanç del 2017, Viguera recorda que, després de 4 anys de recuperació de l'economia, el nombre d'afiliació d'autònoms a Catalunya encara està en 50.000 persones per sota del màxim registrat fins ara, el març del 2008. Pimec destaca que Catalunya es manté com una de les comunitats autònomes «més dinàmiques de l'economia espanyola».

Per demarcacions, l'exercici del 2017 tanca amb Lleida i Tarragona en descensos relatius del nombre d'autònoms en actiu, mentre que s'observen creixements a Barcelona i Girona, especialment a les comarques gironines, on el creixement ha estat el doble de la mitjana espanyola. De cara al 2018, Pimec considera que les perspectives «són positives».