Axesor i Repsol, que van anticipar un creixement del PIB del 2,6%, i la Comissió Europea i Bankia, amb una previsió del 2,5%, van ser les institucions que més es van aproximar al creixement final de l'economia espanyola el 2017, situat en el 3,1%, segons la Diana Esade, que analitza la desviació mitjana de les previsions que fan les principals institucions sobre creixement i ocupació. El Govern, amb una estimació del 2,4%, també està entre els que millor van encertar la xifra final.

La mitjana d'error de les organitzacions analitzades va ser del 0,8%, xifra que duplica la desviació mitjana registrada el 2016, quan les previsions es situaven en un creixement del 2,8%, mentre que el PIB va créixer aquell any quatre dècimes més (3,2%).

Les menys encertades pel que fa al creixement del PIB han estat el Centre de Predicció Econòmica de la Universitat Autònoma de Madrid (Ceprede), amb una estimació de l'1,9%, Intermoney, amb el 2%, i l'FMI, amb el 2,1%. A la meitat cap avall de la taula apareixen el Banc d'Espanya i l'OCDE, amb una estimació del 2,3%.

La desviació en les previsions encara és més acusada en el cas de l'ocupació, ja que gairebé dos punts separen la mitjana de les institucions, del 18,3% en el cas de la taxa d'atur, respecte a la dada real del 2017, situat al 16,5%. El Centre de Predicció Econòmica de la Universitat Autònoma de Madrid (Ceprede) i el Banc d'Espanya se situen com els organismes que menys han encertat en aquest apartat, amb una previsió del 19,6% i del 18,9%, respectivament. Per contra, les institucions que més han encertat pel que fa a l'evolució de la taxa d'atur el 2017 han estat la CEOE, amb una previsió del 17,8% (davant la dada real del 16,5%) i Analistes Financers Internacionals, amb el 17,9%, la mateixa taxa prevista pel Govern, la tercera institució més precisa en aquest àmbit.

La Diana Esade analitza l'aproximació o desviament de les previsions de les institucions del panell de Funcas en predir el PIB i la taxa d'atur en l'últim trienni. Per això, pren les prediccions de setembre del 2016, excepte per a la CE, que té en compte les estimacions de maig del 2016, Banc d'Espanya (abril del 2016), OCDE (juny del 2016), FMI (juliol del 2016) i Govern (abril del 2016).