CaixaBank va reunir dijous a Manresa un centenar de clients per analitzar la situació econòmica actual i va abordar l'evolució que poden experimentar els mercats aquest any. La jornada s'emmarca dins el cicle de conferències sobre les perspectives econòmiques del 2018 que CaixaBank durà a terme aquest any a tot l'Estat. Es tracta d'una iniciativa per a clients de l'entitat pertanyents al segment de Banca Privada.

Santiago Rubio, director d'Estratègia d'Inversió de CaixaBank Banca Privada, va oferir la conferència «Quant dura el que és bo?» i va explicar les claus de l'entorn econòmic actual. En aquest sentit, va indicar que «el cicle econòmic es troba en un moment òptim, de creixement global, d'acceleració, sense desequilibris financers greus, amb l'excepció de la Xina. La inflació segueix sent moderada i els bancs centrals es poden prendre amb calma la modificació de les seves polítiques monetàries».

Per a Rubio, les preguntes que sorgeixen ara són quant pot durar aquesta situació òptima i què pot portar-la a la seva fi. També va indicar que les causes que poden provocar la fi dels cicles expansius es divideixen en naturals (acumulació de deute insostenible o sobreescalfament, inflació) i esdeveniments polítics (errors de política econòmica o esdeveniments polítics disruptius). Des de l'equip d'Estratègia d'Inversió de Banca Privada de l'entitat es preveu que «l'evolució dels mercats aquest any serà més turbulenta que l'any 2017» i va afegir que «és inevitable que tots especulem sobre el final del cicle actual».

Segons CaixaBank, l'activitat ha millorat l'any 2017 i la inflació ha augmentat. «Feia 30 anys que no teníem un cicle tan sincronitzat amb creixement de l'ocupació a l'eurozona, el Japó i els Estats Units». A més, segons l'opinió de Santiago Rubio, el 2017 ha estat un any de creixement dels beneficis empresarials, «que apunten en la bona direcció».

A la jornada, també es va tractar sobre la inflació, que està molt relacionada amb la productivitat: «Si el creixement de la demanda és prou prolongat, l'economia pot esgotar la seva capacitat d'oferta, que es tradueix en pressions inflacionistes», va afirmar el ponent. En aquest context, el comerç mundial i les matèries primeres també es beneficien del creixement prolongat. Amb el cicle a favor, el conferenciant va recomanar «buscar actius cíclics i barats i evitar els cars i anticíclics».