L'assemblea general del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya va aprovar dijous la creació de la demarcació de les Comarques Centrals, que engloba les comarques del Bages, Berguedà, Anoia, Moianès i Osona i que tindrà una doble capitalitat, ubicada a Manresa i a Vic.

La nova demarcació, que tindrà 423 arquitectes col·legiats, agrupa així cinc comarques que fins ara depenien, com a delegacions, de la demarcació de Barcelona del col·legi professional. Fins ara, la delegació Bages-Berguedà donava servei també als arquitectes de l'Anoia i el Moianès. Amb aquesta creació, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya serà representat ter-ritorialment per 6 demarcacions: Barcelona, Comarques Centrals, Ebre, Girona, Lleida i Tarragona.

Segons l'actual responsable de la fins ara delegació Bages-Berguedà, Enric Masana, «aquesta era una aspiració de fa molts anys, la solució de la qual s'encallava per la capitalitat. Però avui és clar que el treball en xarxa funciona millor, i que col·laborar entre Manresa i Vic ens donarà més potencialitat». Per a Masana, les capitals del Bages i l'Osona «tenen vides paral·leles. Han estat dos motors de la indústria catalana, però han tingut vides separades. Amb l'eix Transversal, la relació, però, s'ha accentuat», diu el delegat al Bages-Berguedà. «La doble capitalitat generarà sinergies», assegura Masana.

El proper mes de maig se celebraran eleccions al col·legi, de les quals haurà de sortir el primer president de la nova demarcació de la Catalunya Central. Masana avança que es presentarà una llista conjunta formada per representants de les fins ara demarcacions de Bages-Berguedà i Osona. Masana diu que ell serà a la llista, però no té clar que sigui en qualitat d'aspirant a la presidència. «No se sap a hores d'ara si l'aspirant serà de Manresa o de Vic», afirma.

Per al col·lectiu professional, la creació de la nova demarcació «és un fet rellevant perquè fins ara les dues delegacions depenien de Barcelona i els problemes de l'àrea metropolitana són d'una naturalesa molt diferent dels nostres. Sempre hem tingut més coses en comú amb Lleida, Girona i Tarragona», diu Enric Masana, que explica que, tanmateix, la creació de la nova demarcació «tindrà un impacte més extern que intern, ja que el servei al col·legiat cada vegada es fa més telemàticament. El que volem és que la nova demarcació permeti al col·legi i als professionals tenir més presència a la societat».

Enguany, la delegació d'Osona arribarà als 30 anys de la seva creació i el proper any 2019 serà la delegació Bages-Berguedà la que celebrarà els 30. La funció principal de les delegacions ha estat històricament incrementar el grau d'implicació del col·lectiu en el teixit socioeconòmic i cultural dins el seu àmbit. Segons fonts del col·legi, «una de les formes d'apropament a la societat és a través de la proximitat geogràfica, i és en aquest context on les demarcacions del Col·legi d'Arquitectes a tot el territori català prenen més sentit».