Els preus de l'habitatge van pujar el 9,6% a Catalunya al llarg de l'any 2017, segons les dades publicades ahir per l'institut espanyol d'estadística. Es tracta de l'increment més fort des que es va començar a veure una recuperació en el mercat immobiliari el 2014. L'encariment de l'habitatge nou (8,5%) va ser inferior al de l'habitatge de segona mà (9,7%). Al conjunt de l'estat espanyol, els preus dels habitatges han pujat el 6,2%, també el percentatge més elevat des del començament de la recuperació. Entre l'octubre i el desembre els preus dels pisos van pujar a Catalunya l'1,4% en relació amb el trimestre anterior. Encara en termes intertrimestrals, l'habitatge nou va tenir un abaratiment del 0,4%, en canvi el de segona mà es va encarir l'1,6%.

D'altra banda, el 2017 es van vendre 85.575 habitatges a Catalunya, el 14% més que l'any anterior, segons les dades publicades pel ministeri de Foment. D'aquestes, el 92% van ser habitatges de segona mà.

Al conjunt de l'Estat es van vendre 532.367 habitatges, fet que suposa un increment del 16,3% respecte al 2016 i la dada anual més alta des de l'any 2008.

A Espanya, des del 2013, quan es va comptabilitzar el menor nombre de transaccions, les compravendes d'habitatges s'han recuperat el 77%. Pel que fa al règim de protecció dels habitatges venuts, les transaccions d'habitatge lliure el 2017 van sumar 138.471, el que representa el 95,7% del total, mentre que les transaccions d'habitatge protegit van ser 6.217, el 4,3% de totes les realitzades.

Pel que fa a la tipologia, 14.7699 habitatges venuts van correspondre a immobles nous, el 10,2% del total, mentre que els habitatges de segona mà van ascendir a 129.919, el 89,8% dels habitatges de transaccions realitzades en aquest període, dada que representa el millor trimestre per a l'habitatge de segona mà des del quart trimestre del 2006.

Segons destaca Foment, el 2017, amb 50.398 operacions, va suposar la fi de les contínues caigudes en les compravendes d'habitatge nou que es registraven des del 2007.

En el quart trimestre de l'any, la venda d'habitatges va ascendir a un total de 144.688, fet que suposa un increment del 14,3% enfront del mateix període del 2016. Segons Foment, per trobar un quart trimestre amb més transaccions cal remuntar-se al 2010, quan es va assolir un total de 150.494 transaccions.

Creixement moderat

Els principals portals immobiliaris creuen que el mercat segueix un creixement «sostingut i moderat», amb una recuperació «progressiva», i que continuarà l'augment de preus.

El cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, creu que la normalització del mercat és una realitat i que les dades de l'INE confirmen aquesta tendència. «Les taxes de creixement d'un sol dígit a les quals creix l'índex de l'INE són un símptoma de la fortalesa del procés i allunyen els fantasmes d'una nova bombolla», va indicar. A més, considera que el fet que les pujades siguin generalitzades i ja no quedin comunitats autònomes en què els preus siguin inferiors als de fa un any suposa «un extra d'optimisme que s'haurà de veure confirmat en pròximes estadístiques».

Per la seva banda, la directora d'estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, assenyala que la reactivació del mercat de l'habitatge «és un fet», i que «el millor termòmetre que reflecteix aquesta nova realitat són els preus». Tot i que el 2017 va ser «l'any de la recuperació», assenyala que els nivells d'activitat del sector i de preus encara estan lluny dels màxims assolits en els anys del boom. Així mateix, explica que el mercat es mou a diferents velocitats i que, encara que les pujades s'estenen a tot l'Estat, són la Comunitat de Madrid, Catalunya, Illes Balears i Canàries els territoris que protagonitzen els increments més voluminosos. Segons Toribio, enguany se seguiran registrant pujades de preus, ja que si es manté l'actual context econòmic i hipotecari, creixerà la demanda, amb un paper «més predominant» de l'habitatge nou.

De la seva banda, el director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font, destaca que el creixement del valor dels habitatges a l'Estat espanyol segueix la seva «via alcista», després d'un any 2017 que ha registrat el creixement més gran de l'última dècada i el quart any de creixement positiu consecutiu.