El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha defensat que traslladar la seu social i fiscal a València va ser «la millor decisió possible» que va poder prendre l'entitat per defensar els interessos de la plantilla, els accionistes i els clients davant la crisi política a Catalunya.

CaixaBank va celebrar ahir a València la seva primera junta ordinària d'accionistes fora de Catalunya i, com era previsible, a aquesta situació s'hi van referir tant el president i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, com nombrosos accionistes. Gual, en un discurs en què va alternar el castellà i el valencià, en «deferència» a la comunitat que acull ara el domicili social de CaixaBank, va destacar que l'entitat ha demostrat el 2017 ser capaç de superar «amb molt bona nota» les dificultats de l'entorn, aconseguint un benefici rècord de 1.684 milions d'euros, gairebé el 61% més que el 2016. «En un any particularment difícil per les tensions polítiques viscudes a Catalunya, CaixaBank va demostrar la seva resiliència com a institució», va remarcar Gual, que va recordar que el grup «ha ampliat en l'últim any el seu lideratge en banca minorista i que ha millorat la seva fortalesa comercial i solidesa financera».

Arran del referèndum

Després del referèndum de l'1-O i davant la possibilitat que el Parlament de Catalunya aprovés una declaració unilateral d'independència, el president de CaixaBank va explicar que el consell d'administració del banc va reaccionar amb rapidesa i va decidir traslladar el domicili social a València per protegir la seguretat jurídica i «eliminar qualsevol mena de dubte sobre la permanència de l'entitat» en el marc europeu.

«El canvi de seu va ser una decisió tècnica que va acordar el consell per unanimitat» amb un criteri «molt senzill»: preservar en tot moment la seguretat jurídica, la continuïtat del negoci i l'accés a la liquiditat del Banc Central Europeu, va indicar Gual, que va afegir que les seus socials «no tenen termini de vigència», per la qual cosa «no té sentit especular» sobre un possible retorn a Catalu-nya. Gual va dir que CaixaBank està «molt bé» a València i que el compromís de l'entitat amb la ciutat «és absolut».

Exemple d'això, va anunciar que la Fundació La Caixa obrirà el seu primer CaixaFòrum a València a final del 2020, després d'una inversió de 18 milions d'euros, i amb l'objectiu de convertir-se en «un nou referent de la ciutat», amb programació cultural per a tots els públics.

Els accionistes aproven el canvi

Alguns accionistes van voler prendre la paraula a la reunió per aplaudir la decisió de CaixaBank de treure la seu de Catalunya per la tensió política, mentre que altres van criticar que aquest moviment s'adoptés sense consultar-ho a la junta. No obstant això, el trasllat a València va ser aprovat per la junta amb el 99,9% dels vots a favor dels accionistes. També es van aprovar per majoria la resta de punts de l'ordre del dia: els comptes del 2017, la gestió del consell d'administració o la modificació de les remuneracions dels consellers, entre d'altres.