Les perspectives econòmiques mundials segueixen millorant recolzades en unes condicions financeres una mica més restrictives, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), que adverteix que els riscos a curt termini per a l'estabilitat financera s'han incrementat en certa mesura, mentre les amenaces a mig termini es mantenen en nivells elevats, la qual cosa fa presagiar «un camí ple de sots» a mesura que els bancs centrals normalitzin la seva política monetària.

En el seu «Informe sobre l'Estabilitat Financera Mundial», l'FMI assenyala que aquestes condicions financeres encara propícies que donen suport al creixement a curt termini poden contribuir al mateix temps a la «acumulació de desequilibris financers», així com a una presa excessiva de riscos.

«Les condicions financeres laxes corren el risc d'alimentar vulnerabilitats que poden posar en perill el creixement a mitjà termini», adverteix la institució internacional, assenyalant que el relaxament continu de les condicions financeres durant els dos últims anys ha contribuït a millorar les perspectives econòmiques a curt termini, però empitjorant les expectatives a mitjà termini.

En aquest sentit, Tobias Adrian, conseller financer de l'FMI, identifica tres grans vulnerabilitats financeres: les excessives valoracions d'actius de risc en nombrosos mercats, l'impacte en els mercats emergents d'un sobtat enduriment de les condicions financeres, així com el desajust estructural del finançament en dòlars de la banca no nord-americana.

D'aquesta manera, l'FMI considera que «per allunyar aquests riscos, els bancs centrals haurien de continuar normalitzant la política monetària de manera gradual i comunicar les seves decisions amb claredat per apuntalar la recuperació econòmica».

Pel que fa al sector bancari, la institució destaca que el sector «ha guanyat en fortalesa des de la crisi financera internacional», però subratlla la importància de culminar el pla de reformes reguladores, assenyalant que alguns bancs més febles encara han de enfortir els balanços, mentre algunes institucions que operen a escala internacional mantenen desajustos de liquiditat en dòlars.

El fons insta els governs a aprofitar la recuperació econòmica actual per acumular reserves fiscals, ja que una administració «amb èxit» és aquella que evita les polítiques procícliques que exacerben les fluctuacions.