El Gremi de Constructors d'Obres de Manresa i Comarca denuncia l'«intrusisme» al sector, alhora que lamenta no trobar professionals qualificats per incorporar-los a les empreses locals.

Josep Alias, president del gremi, explica que vora el 20% dels serveis que s'ofereixen a la construcció al territori (que inclou el Bages, el Berguedà, el Solsonès i part del Vallès Occidental) els duen a terme persones que no compleixen amb els requisits que es reclama al sector. El gremi l'integren setanta-nou empreses grans i petites, però un centenar més que operen al territori no estan agremiades. A més, hi ha aquest 20% de persones que treballen «sense assegurances i sense pagar autònoms».

Segons Alias, el gremi vol transmetre tant a empreses com als agents de la propietat immobiliària, comunitats i particulars els riscos legals de contractar persones que no estan reglades. Un col·lectiu que, des de la tèbia represa del sector, torna a aflorar. «Quan les empreses funcionen, els autònoms treballen per a elles, però quan no hi ha feina tot aquest col·leciu s'escampa» i treballa de manera opaca, diu Alias. «Això ens fa mal a les empreses de la construcció», afirma. Alias diu que els avantatges de les empreses agremiades són que «tenen prevenció de riscos, seguretat, cobertura per a danys a tercers, garanties per a les persones que van a treballar». Segons Alias, el gremi ofereix als seus socis «tot l'assessorament del gremi de Barcelona, i a més fem formació gratuïta». I tot, apunta, per un preu «simbòlic» de 150 euros anuals per a les empreses de fins a sis treballadors.

D'altra banda, el president de l'associació de constructors lamenta que «no hi ha aprenents, una situació molt preocupant». El gremi col·labora amb el grau mitjà de construcció que imparteix l'IES Castellet, però no es formen prou operaris, diu Alias. «I aquesta és una situació que també tenen els llauners i els electricistes». Segons Alias, els joves «no confien que en aquest sector hi hagi futur, quan s'hi poden guanyar molt bé la vida».

La construcció tampoc troba personal qualificat. «Si n'hi hagués al mercat les empreses l'agafarien», assegura

«Quan hi ha un boom constructor es contracta molta mà d'obra no qualificada per a feines molt concretes, però per ser manobre cal un títol. Avui, quan ja no hi ha grans promocions en què la qualitat era d'aquella manera, el client busca qualitat, i per a oferir-la calen bons professionals», diu Alias. «Durant el boom els promotors construïen de qualsevol manera, i això ens ha fet molt mal als constructors, que som un sector ben diferent», apunta.