El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno investiga CaixaBank com a persona jurídica per un delicte de blanqueig de capitals, en atribuir a deu de les seves sucursals pròximes al polígon Cobo Calleja, a Fuenlabrada, haver ajudat suposadament trames xineses, com Emperador i Snake, a blanquejar diners.

En un acte, el magistrat explica que els directors de les sucursals implicats van permetre, entre altres coses, que els membres de les trames usessin testaferros i DNI falsos, fessin ingressos en efectiu amb factures falses per eludir Hisenda i tampoc no van advertir que les seves empreses tenien una activitat sospitosa.

Consultades per Efe, fonts de CaixaBank han negat qualsevol mena de col·laboració en aquesta suposada legalització de diners i han defensat que a l'entitat hi ha una cultura de compliment normatiu amb treballadors formats que tenen l'obligació de seguir les normes antiblanqueig. L'entitat sosté que «compleix i ha complert en tot moment la normativa vigent en matèria de blanqueig de capitals».

El jutge, que ha citat un representant legal de l'entitat el 26 d'abril per prendre-li declaració, basa la seva investigació en dos informes de la UCO i el Sepblac, que descriuen «una reticent falta de control i de reacció apropiada» per part de l'òrgan antiblanqueig de CaixaBank en les sucursals pròximes al polígon i també de la zona del Rastro madrileny.

Hi ha «indicis clars», diu, que l'entitat va permetre el blanqueig a través de «massives operacions» que introduïen al circuit bancari «milions d'euros en efectiu» que després es transferien a la Xina i Hong Kong. Això es feia amb operatives que «ajudaven» que les transaccions «passessin desapercebudes» al Banc d'Espanya i el Sepblac. Aquest òrgan d'intel·ligència financera va xifrar en 99,1 milions les transferències totals enviades a la Xina i Hong Kong en el període investigat, del 2013 al 2015, però CaixaBank només va comunicar indicis de blanqueig en 2 dels 193 clients que van fer aquestes operacions.

D'aquests diners, 41,6 milions van ser transferències ordenades per persones vinculades a la trama Emperador, liderada per Gao Ping i la qual investiga també l'Audiència Nacional.

Segons el jutge, la investigació s'inicia d'una banda en la causa contra la filial a Espanya del banc xinès ICBC per blanqueig que porta l'Audiència Nacional i, de l'altra, dels casos contra trames xineses com Emperador o Snake. En aquestes últimes investigacions, els tribunals van requerir informació a CaixaBank i altres entitats en les quals els membres de les xarxes tenien comptes. Les sucursals implicades de CaixaBank, que «es van prestar a ser canals de blanqueig de l'esmentada organització i altres que s'estan identificant», van fer «cas omís» a aquestes peticions.

«Davant aquesta passivitat de CaixaBank, 18 entitats financeres davant el mateix comportament van emetre les comunicacions degudes i van cancel·lar els comptes», destaca l'acte. Després d'aquestes peticions de l'Audiència Nacional, CaixaBank no va fer «exàmens especials» ni va comunicar res al Sepblac «respecte a 165 dels 193 clients, sinó que van seguir operant, transferint 31,7 milions d'euros», afegeix el jutge.

Els directors de les sucursals, de la seva banda, van permetre aquestes operatives sospitoses i que «altres persones diferents al titular del compte signessin les operacions d'ingrés i transferències», que s'usessin permisos de residència i DNI caducats i es presentessin poders incomplets. L'incompliment de CaixaBank, diu Moreno, va ser «contumaç i no episòdic», ja que va rebre una primera advertència del Banc d'Espanya el 2013 i el 2015 va fer una auditoria interna amb recomanacions «insuficients» respecte a tres d'aquestes sucursals, un informe que es va enviar a l'«alta direcció del banc» i que va apreciar indicis de blanqueig en 82 societats i 8 persones.

Els òrgans antiblanqueig de CaixaBank no estaven dotats, diu el jutge, «de personal ni entrenats per ser eficaços», uns errors «greus» coneguts per «tot el personal directiu» de l'entitat, sobretot per l'aleshores responsable de compliment normatiu.