Un total de 432 persones, 57 el 2017, han mort en els darrers cinc anys a Catalunya per accidents laborals. En els mesos de gener i febrer d'enguany, 11 persones ja han perdut la vida. UGT denuncia que les dades d'accidentalitat són «insostenibles» i situen Catalunya al capdavant de les dades de sinistralitat a l'Estat.

El 2013, el total d'accidents laborals amb baixa va ser de 72.177, mentre que al 2017 van pujar als 90.662, és a dir, un increment del 26,76%. El sindicat veu relació entre aquest augment i el fet que hi hagi més ocupació en aquest període respecte l'anterior (2008-2013), colpejat durament per la crisi econòmica.

Tot i això, el sindicat no veu justificació per part de les empreses i denuncia una manca d'inversió per a la prevenció dels riscos laborals.

Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la formació, va anar més enllà i va apuntar a una «infradeclaració» de casos per part de les mútues. El sindicat denuncia la «mala praxi» d'algunes mútues que deriven les malalties professionals que atenen a «contingències comunes». D'aquesta manera, no hi ha un registre real i acurat de les malalties i lesions en l'àmbit del treball, i un «sobreesforç» pressupostari per a la sanitat pública, que ha de fer-se càrrec de casos que no li correspondrien.

L'informe apunta que les dones són les que pateixen més malalties professionals, amb el 50,81%, tot i que hi ha menys dones que treballin. Pateixen més el risc de patir lesions i fractures, com pot ser la síndrome del túnel carpià, dermatitis o nòduls a les cordes vocals. També s'apunta a les malalties «per exposició a riscos psicosocials», derivat de les condicions precàries de treball per excés de feina i horaris o mal ambient de treball. Això fa que, entre d'altres, s'estengui el consum de fàrmacs entre els treballadors.

Per sectors, el de serveis és el que registra més accidents amb baixa, per ser en el qual més gent treballa. Registra en cinc anys un increment del 25,23%, fins a situar-se a 59.571 casos. El de la construcció ha experiment un acusat augment del 46,33%, tot i que les xifres se situen en 9.504 casos el 2017. En la indústria la pujada ha estat del 18,83%, i en l'agricultura, del 15,21%.

UGT lamenta que encara hi ha gent que mori per treballar. De les 432 defuncions registrades entre el 2013 i el 2017, 298 van ser al mateix lloc de feinai 134 in itinere.