Els líders de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, van demanar ahir una participació massiva al carrer aquest 1 de Maig per mantenir l'última onada de mobilitzacions i rebutjar «permutes parlamentàries» i «operacions de maquillatge» com l'acord de pensions. Els secretaris generals dels dos principals sindicats catalans es van expressar així en la conferència de premsa conjunta de presentació dels actes organitzats per celebrar el Dia Internacional del Treball a Catalunya, que portarà per lema «Ara ens toca a nosaltres».

Pacheco i Ros van expressar la seva desconfiança respecte a l'acord que acaba d'assolir el PNB amb el Govern central perquè totes les pensions pugin l'1,6% el 2018, i segons l'IPC el 2019, així com per endarrerir el factor de sostenibilitat, lligat a l'esperança de vida, fins al 2023. «És un acord pírric. Els jubilats no deixaran de mobilitzar-se per aquest acord, que sembla una operació de maquillatge pressupostari d'uns partits que no s'han caracteritzat precisament en el passat per la seva sensibilitat amb les pensions», va dir Camil Ros. De la seva banda, Pacheco va alertar que acords com el subscrit entre el PP i el PNB busquen precisament «desmobilitzar» els ciutadans. «Aquest acord és fruit de la mobilització, així que el que cal fer és continuar mobilitzant-se», va dir.

Els dos principals sindicats van animar els ciutadans a sortir aquest any al carrer el dia 1 de Maig per lluitar contra la precarietat i la desigualtat laboral, que consideren que s'han agreujat pels anys de crisi econòmica, per les reformes laborals i per les polítiques d'austeritat.

Després de denunciar que s'està «cronificant» la precarietat i que els salaris no creixen el que els toca quan sí que ho fan els beneficis de les grans empreses, els dos sindicats van advertir que estan en disposició de convocar una vaga general quan ho creguin necessari. «Si no hi ha repartiment de la riquesa, hi haurà conflicte», va dir gràficament Pacheco.

D'altra banda, els dos dirigents sindicals han rebutjat que «passi factura» en la mobilització del Primer de Maig la participació de les dues centrals en la gran manifestació a favor de la llibertat dels polítics i activistes independentistes empresonats del 15 d'abril passat a Barcelona. Tant Pacheco com Ros van atribuir les crítiques rebudes per la seva participació en la marxa des d'algunes instàncies a certa «intoxicació mediàtica» per part «dels extrems» i van augurar una mobilització important a Catalunya el dia 1 de Maig.

A més de Barcelona, els dos grans sindicats organitzen actes a Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Blanes i Igualada. En el conjunt de l'Estat, han convocat més de vuitanta mobilitzacions.

A Manresa, no

La capital del Bages tornarà a no tenir la manifestació del Primer de Maig convocada pels grans sindicats. La darrera ocasió en què es va fer una mobilització a Manresa per aquesta data va ser l'any 2009. Llavors, poc més de 200 persones van participar-hi, una assistència que va decebre les expectatives dels convocants.

El temor que una convocatòria per aquesta data obtingués un ressò similar és el que ha fet descartar, fins ara, qualsevol altra manifestació per l'1 de Maig a Manresa.

«No està descartat recuperar-la en el futur, i potser enguany, si no s'haguessin celebrat manifestacions recents pel 8 de març i per les pensions, s'hauria convocat», diu Lluís-Vidal Sixto, secretari d'Acció Sindical de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central. Sixto assevera que «la previsió d'una baixa participació» desmotiva qualsevol convocatòria a Manresa. «L'última que vam fer, després de molts esforços, va ser molt pobra», reconeix Sixto.

Mercè Gómez, secretària general d'UGT al Bages-Berguedà, coincideix amb Sixto, tot i que assegura que el sindicat va sondejar als seus delegats i associacions afins la possibilitat de fer-ne una enguany. «Es preveia, però, que hi hauria falta de quòrum», diu Gómez. La responsable local d'UGT diu que «el Primer de Maig és una bona oportunitat per manifestar-se, i de fet ho farem, però a Barcelona». Sixto creu que enguany tampoc no es compleixen «les condicions» per organitzar una mobilització a Manresa, tot i que, alerta, «els motius continuen sent-hi».

Marxa anticapitalista

Malgrat l'absència de les principals forces sindicals, Manresa tindrà una manifestació el proper dimarts, convocada per Primer de Maig Anticapitalista, que agrupa col·lectius feministes, antifeixistes, anticapitalistes i «sindicats combatius», fidels, un any més, a les reivindicacions del Primer de Maig a la capital del Bages.

La manifestació arrancarà a 2/4 de 12 del migdia a la Ben Plantada i es preveu que acabi a la plaça Major. L'any passat, la convocatòria anticapitalista va ser molt tensa, ja que la manifestació va transcórrer envoltada per un dens i inusual cordó de mossos d'esquadra. La fricció entre manifestants i policia va saltar al carrer del Born, on va tenir lloc una batussa que es va saldar amb dos detinguts i quinze ferits.