El Centre Delàs d'Estudis per la Pau calcula que la despesa militar de l'estat espanyol en termes reals serà de 20.194 milions d'euros el 2018, un 6,87% més respecte al 2017, quan va ser de 18.897 milions. Són xifres provisionals d'un informe que es publicarà en els propers dies i que està elaborant l'expert en aquest àmbit Pere Ortega, però que el Centre Delàs ha avançat en una roda de premsa amb diverses entitats per culminar la Campanya Global per la reducció de la Despesa Militar.

La despesa en termes reals inclou partides «amagades», com «els crèdits a la recerca i desenvolupament (R+D) militar, que provenen del Ministeri d'Indústria; les despeses de les operacions militars a l'exterior, que es paguen amb fons de contingència, i altres com les pensions de guerra», ha assenyalat Jordi Calvo, del Centre Delàs.

En el marc de la campanya, un centenar d'entitats de 35 països exigeixen als governs i aliances, inclosa l'OTAN, que redueixin un 10% la despesa militar en el proper any i fan una crida a la societat civil per «aixecar-se» contra la indústria de la guerra, l'exportació d'armes i el negoci que en resulta, segons recull la declaració de la campanya publicada aquest dimecres.

«El negoci de la guerra es basa en el comerç d'armes i en la recerca del poder, domini i estructures de la masculinitat que acaben en morts civils», denuncien les entitats en el comunicat. La campanya, que va començar a mitjans d'abril, ha estat impulsada per l'International Peace Bureau i coordinada pel Centre Delàs. El total de la despesa militar mundial va arribar als 1.739 bilions de dòlars el 2017, un 1,1% més en termes reals respecte al 2016, segons l'estudi de l'Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), que també s'han publicat aquest dimecres.