El negoci de l'adrenalina va arribar al Bages el 2015 gràcies a l'empresa BCN SkyDive, que molts també coneixen per Saltamos, el nom de la marca que aquesta firma impulsa des de l'aeròdrom de Sant Fruitós de Bages (anomenat aeròdrom Barcelona-Bages) des de llavors. Malgrat l'enrenou que va provocar a l'inici de la seva activitat pel soroll de l'avioneta -amb nombroses queixes de veïns que finalment van aconseguir que deixés de sobrevolar els nuclis urbans-, BCN SkyDive ha aconseguit establir-se al territori i ara ja pensa en una possible ampliació. De moment, l'empresa només utilitza uns 3.000 m2 dels 12.000 de què disposa, i és per això que els responsables es plantegen habilitar noves pistes i nous espais i llogar-los a privats, malgrat que és un projecte que encara està molt verd.

El producte estrella de Saltamos és el salt en paracaigudes. En concret, el salt tàndem, que tothom -amb una mica de coratge- pot practicar. S'anomena tàndem precisament perquè el client salta enganxat a un paracaigudista professional, que és qui controla l'acció en tot moment. D'aquest tipus de salt, l'any passat se'n van fer uns 5.800, explica Carlos Puig, gerent de l'empresa des del mes de gener passat. Es pot fer des de 3.000 metres o bé des de 4.000, i el preu (a partir de 229 euros) varia en funció de si es contracta només el salt o bé també es volen fotos i vídeo.

A banda dels salts en tàndem, l'empresa també factura pels cursos de paracaigudisme, tot i que aquests només representen el 5% dels guanys. El 2017 van facturar 1,8 milions d'euros, apunta Puig. Per a aquest 2018 l'objectiu dels nous administradors de l'empresa -que va canviar de mans el gener- és arribar a facturar 2 milions d'euros anuals i superar els 6.000 salts tàndem. La previsió és «bona», ja que les dades d'aquest primer trimestre posen de manifest que s'ha facturat el 28,6% més que en el mateix període de l'any passat, malgrat que el nombre de salts ha disminuït el 16,8% respecte al primer trimestre del 2017. Això s'explica perquè fins fa uns mesos es podien contractar salts a través d'operadors d'Internet a un preu més econòmic i això «ens feia perdre diners», diu el gerent, que afegeix que ara volen apostar més per la promoció directa a través d'empreses del territori, com hotels.

A més, el nombre de salts també ha disminuït aquest primer trimestre «pel mal temps. No acaba de marxar el fred i quan plou no podem fer salts», assenyala Puig. Tot i això, espera que la situació millori amb l'arribada de la calor -temporada alta per a un negoci com aquest-, ja que serà el primer estiu que BCN SkyDive disposarà de dues avionetes funcionant alhora. El maig de l'any passat, la turbina d'una de les aeronaus es va trencar i no l'havien pogut arreglar fins ara.

De la Cerdanya a Sant Fruitós

BCN SkyDive operava abans d'aterrar a Sant Fruitós a l'aeròdrom d'Alp, a la Cerdanya. El volum de salts no era ni de bon tros com l'aconseguit des del seu trasllat al Bages, explica Puig. «Ara estem a uns 40 minuts de Barcelona, cosa que ens beneficia molt», detalla, ja que bona part del seu públic objectiu són gent de l'àrea metropolitana. A més, a Catalu-nya, els salts amb paracaigudes només es poden fer al centre d'Empuriabrava i al de Sant Fruitós.

La inauguració del nou aeròdrom es va fer el 9 de maig del 2015. L'empresa Airpirineus va comprar-lo -en desús- a la família Pujol, santfruitosenca, que n'era la propietària des de la seva obertura el 1969, quan va ser batejat com a aeròdrom Pujol-Muntalà.