Les empreses familiars espa-nyoles consideren favorable la situació econòmica actual, però un 85% dels empresaris de les grans companyies familiars espanyoles auguren que, a curt i mitjà termini, l'economia espanyola experimentarà «un moderat augment», amb una «limitada creació neta d'ocupació».

Així ho reflecteix una consulta feta entre l'assemblea de socis de l'Institut de l'Empresa Familiar, una entitat que representa un centenar de grans empreses familiars i que va celebrar ahir la seva reunió anual a la Pedrera de Barcelona.

A la trobada, que va servir perquè el president executiu de Gestamp, Francisco J. Riberas, substituís Ignacio Osborne al capdavant de l'IEF, hi van assistir empresaris com Juan Roig (Mercadona), Pablo Lara (Planeta), Marc Puig (Puig), Jorge Sendagorta (Sener), o Mar Raventós (Codorníu), entre d'altres.

Els directius i empresaris consultats puntuen la situació econòmica actual amb un 6,39 de mitjana -en una forquilla entre el 0 i el 9-, fet que suposa la millor nota dels últims cinc anys. No obstant això, aquest context econòmic favorable no es tradueix en una creació de llocs de treball intensa, ja que un 42% dels enquestats preveu mantenir els nivells d'ocupació en la seva empresa en els pròxims dotze mesos, per un 37% que preveu incrementar la plantilla -el percentatge més baix des del 2015- i el 13% restant que preveu reduccions de plantilla.

La resposta no varia en excés quan es pregunta a les empreses familiars sobre la perspectiva d'ocupació a Espanya per a la seva companyia els pròxims tres anys. I és que un 46% dels consultats preveu mantenir els nivells d'ocupació actuals -el mateix percentatge que el 2017-, un 12% creu que caldrà reduir plantilla -cinc punts més que el 2017- i un 42% preveu ampliar-la -cinc punts menys que el 2017.

Sobre vendes, un 67% de les empreses familiars consultades preveuen que augmentin al llarg del 2018 -el percentatge més baix obtingut en aquesta pregunta des del 2014-, un 30% augura que les vendes seran similars i un 3% preveu una caiguda de vendes.

Preguntats per les previsions d'inversió, un 63% d'aquests empresaris preveuen augmentar-la el 2018, fet que suposa el percentatge més baix des del 2015, i un 37% la descarta.

I el mateix diagnòstic es reflecteix respecte als pròxims tres anys, ja que un 72% dels empresaris consultats preveuen augmentar la inversió a Espanya en aquest termini, però és el percentatge més baix registrat en aquesta mateixa resposta els últims anys.