La Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran del Bages va tornar a sortir, ahir a la tarda, als car-rers de Manresa (i ja és el quart cop en dos mesos) per exigir unes pensions dignes.

L´acció està emmarcada en l´onada arreu de l'Estat contra la política social del Govern del PP. Aquesta vegada, la manifestació va aplegar unes 150 persones, que van sortir de davant de l´Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), al carrer del Bruc, fins a arribar a la Plana de l´Om.

El gruix de manifestants, equipats amb potents megàfons i xiulets, va sortir puntual del carrer del Bruc, per anar fins al capdemunt de la prolongació del carrer d´Àngel Guimerà. Sota els càntics de «Rajoy, cabrón, sube la pensión», els manifestants es van veure obligats a aturar-se just abans d´entrar a la plaça de Crist Rei, ja que just en aquella hora (cap a 1/4 de 7 de la tarda) es congregaven, també a Crist Rei, els participants de la 4a edició de la Bategada, que s´havien dividit en tres grups per fer recorreguts diferents. Amb l´ajut de la Policia Local de Manresa i la bona voluntat de tots els participants, els pensionistes manifestants van poder creuar Crist Rei, sota una pluja d´aplaudiments, per, llavors sí, enfilar el carrer Guimerà fins a la plaça Sant Domènec; i d´allà, pel carrer del Born fins a la Plana de l´Om.

«Continuarem mobilitzats»

Un cop a la Plana de l´Om, amb els lemes de les tres pancartes ben visibles: «Pensions dignes, vides dignes», «El Bages per unes pensions dignes» i, des de Santpedor, «Per unes pensions i salaris dignes», el veterà activista Víctor Feliu va llegir el manifest, escrit, segons ell mateix, pels «jubilats putejats». Feliu va assegurar que «continuarem mobilitzats fins que la dignitat de la gent gran sigui respectada».

I és que els pensionistes estan en peu de guerra des que a començament d´any la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, els comuniqués un increment del 0,25% de la paga, en una carta en què el Govern es vanava dels seus esforços per mantenir el sistema de pensions, i afirmava que «hem de seguir salvaguardant els valors que ens fan sentir orgullosos del nostre model».

Denuncien que l´increment és ínfim, molt per sota de l'augment del preu del cistell de la compra, i els pensionistes constaten que des del 2011 han perdut el 9,1% de poder adquisitiu. Des de l'any 2011, les pensions van deixar de revaloritzar-se segons l'increment de l'IPC. Des d'aleshores, les actualitzacions han consistit en congelacions o bé en increments linials d'entre l'1% i el 2%, i, des del 2014, del 0,25%. A més, el sistema de pensions, regulat pel factor de sostenibilitat (que s'aplicarà a partir de l'any que ve i afegeix l'esperança de vida com a nova variable al càlcul de la pensió), per l'índex de revalorització (que tendeix a fer permanent l'increment del 0,25%) i amb una caixa pública tendint a zero, està en perill per al futur de l'avui població activa.

La plataforma de Manresa aplega representants de pensionistes de Santpedor, Sant Vicenç de Castellet, Sallent, Sant Salvador de Guardiola, la Sagrada Família, la Balconada, la Mion, Vall-daura i les Escodines, a més de la UGT, CCOO, la Coordinadora de Jubiltats, l'Associació Viure i Conviure, el Casal de la Gent Gran de Manresa, Marea Pensionista i la Federació d'Associació de Veïns de Manresa. Ahir es van poder veure representants de totes aquestes entitats encapçalant la manifestació o donant-hi suport des del centre.