L'ExpoBages es presenta enguany com el més gran de la història, tant en nombre d'estands (150, 15 més que l'any passat), com en el d'entitats col·laboradores (una trentena), amb la voluntat de dur el certamen manresà més enllà del clàssic format de la fira multisectorial.

El 38è ExpoBages se celebrarà el proper cap de setmana, de divendres a diumenge, al centre de Manresa, en la sisena edició en què la fira ocupa el carrer, coincidint amb la Fira de l'Ascensió. L'eix viari de la fira continuarà sent el tram comprès entre el passeig de Pere III i la plaça Major, passant per Guimerà, Muralla, Sant Domènec i Plana de l'Om. Enguany, però, la fira guanya com a espai el carrer Mestre Planes i la Font de les Oques, on s'ubicaran noves activitats, com una mostra d'oficis i una de brocanters, que pretén agafar part del relleu de la fira sectorial que se celebrava al Palau Firal fins fa tres anys.

L'automoció (a Guimerà i Muralla) continua aportant el gruix comercial i d'atractiu de la fira, ja que representa el 20% del total d'estands i d'espai firal. La mostra professional de serveis (al primer tram del Passeig) i els artesans (a Sant Domènec) seran dos dels altres blocs temàtics de la fira, que en aquesta ocasió recupera el turisme a la Plana de l'Om, espai que compartirà amb una mostra d'activitats culturals que se celebren al barri antic, un minifestival de música en directe que es presenta amb el nom de «El Batec del Centre Històric». D'altra banda, Gossos s'endú el Pollet d'Or a la promoció de la ciutat, en el seu 25è aniversari.

Súria, poble convidat

L'ExpoBages, amb un pressupost proper als 100.000 euros, repeteix enguany la figura del poble convidat, que aquest any serà Súria. Ahir, durant la presentació oficial del certamen, es va escenificar el relleu de municipi convidat entre la regidora de Comunicació de Sant Vicenç de Castellet, Carme Jiménez, i l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas. Súria explicarà a la fira el seu vincle íntim amb l'extracció de la potassa i exhibirà tastets de la seva cultural i tradicions. Tant Jiménez com Canudas van valorar ahir la projecció que suposa per als seus municipis la participació a l'ExpoBages.

El paper de les entitats

El president de la comissió organitzadora, Llorenç Juanola, explicava ahir que aquesta serà l'Expo «més gran» i valorava com un encert haver traslladat la fira, ara fa sis anys, «allà on hi ha la gent». Alhora es mostrava satisfet de la «continuïtat d'expositors i col·laboradors», un gruix d'entitats (i també empreses) que fan possible la cinquantena d'activitats paral·leles: Petit Celler, Oficina de Turisme, Xàldiga, Kids&Us, Club Patí Hoquei Manresa, Tirallongues, Bombers de Manresa, Federació d'Associacions de Veïns, FotoArt Manresa, Museu de Geologia Valentí Masachs, Museu Comarcal de Manresa, Museu de la Seu, Carrer del Balç, Museu de la Tècnica, L'Englantina, Barlins, Manrusionica, Nais, Mercat de Música Morta, Vermell, Tarima, l'Escola Municipal de Música de Súria i Guineu, que elabora la cervesa de la fira. Segons Juanola, l'ExpoBages ha de ser vist per les entitats de la ciutat com «un dia per fer cèntims, més enllà de Sant Jordi». Per això anima altres col·lectius manresans a afegir-se a l'ExpoBages, un objectiu, va reconèixer, «que encara no hem trobat la manera de complir-lo».

Amb la col·laboració d'aquestes associacions i empreses, la fira omplirà el carrer d'actes culturals i lúdics, com una exhibició de castellers amb els Tirallongues, la colla d'Esparreguera i els Xiquets de Tarragona; contes en anglès, una carretillada popular, un room escape o una partida simultània d'escacs, entre moltes d'altres, a més d'exposicions de cotxes i tractors antics i una trobada de col·leccionistes.

Juanola només lamenta no disposar de més espai urbà per encabir més cotxes, una petició del sector de l'automoció que de moment la fira no pot resoldre. En el futur, aquests nous espais firals podrien ser la plaça d'Europa i algun tram de la carretera de Vic, va apuntar Juanola.

La UBIC, que col·labora amb l'Expo com a responsable de la Fira de l'Ascensió, aporta al certamen la mostra d'artesans i l'organització de la matinal castellera, i aprofitarà el seu estand al Passeig per vendre marxandatge i tapes (en col·laboració amb el gremi de restauració) a benefici del nou centre oncològic d'Althaia.

Projectar l'ExpoBages

Albert Tulleuda, gerent de la Fundació Fira de Manresa, considera que el certamen ha d'anar buscant d'exhibir «el vessant creatiu i cultural de Manresa i comarca». Per al regidor de Turisme de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, la voluntat municipal (el govern local copresideix alternativament el patronat de la fundació firal amb la Cambra de Comerç de Manresa) és dotar la fira de «continuïtat, relleu i més contingut», i demostrar que la fira té «voluntat de comarca» perquè els municipis de l'entorn «se la facin seva». Que l'Expo, en definitiva, «sigui un referent d'una comarca que ja veu la llum al final del túnel» de la crisi econòmica, va apuntar Calmet. Per al regidor, la fira s'ha de «consolidar com un dels caps de setmana potents de la ciutat», juntament amb els de la Llum o la Mediterrània. Per això, va afirmar, «cal aportar-hi gruix, més enllà dels expositors». Convertir, en definitiva, l'ExpoBages en un aparador comercial amb atractius culturals i lúdics, «a l'estil del Girona10 o l'Olotx2», va indicar Calmet.