L'activitat del mercat immobiliari a Espanya des del començament d'any fa augurar que el 2018 es tancarà amb un nou rècord inversor, després d'un 2017 que també va registrar xifres màximes, impulsat per l'estabilitat política i macroeconòmica a Europa, segons la firma consultora PwC.

El soci responsable de Real Estate de PwC Espanya, Rafael Bou, va destacar ahir «l'optimisme generalitzat» que es respira al mercat inversor immobiliari durant la presentació d'un informe sobre tendències a Europa i Catalunya. «Hi ha consens en què serà un bon any i que tornarem a tenir un any de rècords», va remarcar, després d'apuntar que juguen un paper important l'entorn polític estable a França i Alemanya, l'existència d'una «gran liquiditat» per invertir procedent d'Europa i d'Àsia, i uns baixos tipus d'interès. En aquesta línia, va cridar l'atenció sobre el fet que «si el 2017, amb el Brexit i Trump, va ser un any de rècord en inversions, el 2018 hauria de ser millor ja que no tenim res d'això».

La consultora va fer aquest pronòstic en la presentació d'un informe, elaborat conjuntament amb l'institut i Urban Land Institute (ULI), que recull l'opinió de més de 70 experts a Europa i analitza les principals tendències del mercat immobiliari així com les àrees metropolitanes més atractives per a l'inversor.

Les enquestes amb les quals s'ha elaborat l'estudi són anteriors a l'1 d'octubre del 2017, amb la qual cosa no reflecteixen l'impacte en el sector immobiliari de la crisi política derivada del procés.

Preguntat pels periodistes per l'impacte de l'1-O, Bou va explicar que gran part dels inversors que van paralitzar les seves decisions immobiliàries en les setmanes que van seguir a aquella data han tornat a actuar amb normalitat i que són «una minoria» els que continuen a l'espera. «No veiem que aquella minoria estigui impactant en el nivell d'inversió a Catalunya», va dir.

A l'hora de valorar l'atractiu immobiliari de les principals urbs europees, la llista és encapçalada per Berlín, Copenhaguen, Frankfurt i Munic, mentre que Madrid avança posicions i se situa en cinquena posició i Barcelona arriba al número onze, pujant també cinc llocs.

Bou va destacar que la incertesa que hi ha sobre el sector és conèixer quan acabarà l'actual cicle expansiu. De tota manera, la majoria dels inversors estan convençuts que els tipus d'interès remuntaran de manera progressiva a partir del 2019, amb la qual cosa encara perceben marge per créixer, atès també el baix apalancament.

D'altra banda, l'informe destaca que els fons d'inversió a Barcelona estan buscant actius d'un tipus diferent del més tradicional atès que estan desapareixent les localitzacions prime com la Diagonal i es presenten alternatives com residències d'estudiants i d'ancians o habitatges de lloguer en poblacions com l'Hospitalet de Llobregat. Els inversors «s'estan orientant a un producte més oportunista que requereix una gestió immobiliària activa, i per això s'estan adquirint també equips gestors», va explicar Bou.