n Espanya prohibirà les bosses de plàstic el 2021 i les cobrarà de forma obligatòria a partir del pròxim 1 de juliol, segons va anunciar el Consell de Ministres en la qual es va aprovar el reial decret que regula la prohibició total de bosses de plàstic.

Així, la ministra Isabel Tejerina va assenyalar que a partir del 2021 es prohibiran totes les bosses lleugeres (entre 15 i 50 micres) i molt lleugeres (de menys de 15 micres) que no siguin biodegradables. A més, a partir de l'1 de juliol d'aquest mateix any es cobraran de forma obligatòria totes les bosses de plàstic, excepte les molt lleugeres destinades als aliments, per «raons d'higiene i per fomentar el consum a orri, i evitar sobreenvasos i el desaprofitament alimentari».

En concret, en el cas de les borses de gruix inferior a 15 micres, el preu serà de 5 cèntims per bossa; en les bosses d'entre 15 i 49 micres, de 15 cèntims per bossa; en les de 50 o més micres, el preu serà també de 15 cèntims per unitat; i en aquelles amb un gruix igual o superior a les 50 micres, amb contingut igual o superior al 50% de plàstic reciclat però inferior al 70%, el preu serà de 10 cèntims per bossa.

Com a pas intermedi, la ministra va detallar que, a partir de gener del 2020, es prohibiran les bosses de plàstic fragmentables -«especialment nocives perquè tenen additius i més impacte», en paraules de Tejerina- i les molt gruixudes, que hauran de portar el 50% de plàstic reciclat.

Un decret «molt ambiciós»

Tejerina va qualificar de «molt ambiciós» el reial decret, que assumeix «les condicions més exigents» plantejades per la Comissió Europea. «Espanya, juntament amb França i Itàlia, són els països de la UE més ambiciosos», va recalcar.

A més, va subratllar que Espa-nya és l'únic país de la UE que incorpora el requisit per a bosses que no estan regulades en aquest reial decret, les molt gruixudes, a les quals obligarà que estiguin fabricades el 50% amb plàstic reciclat, un objectiu que va vincular amb l'economia circular.

L'obligatorietat de cobrar les bosses de plàstic estava prevista inicialment per a gener del 2018, encara que posteriorment es va retardar a l'1 de març, data en què va tornar a quedar en suspens, a l'espera del dictamen del Consell d'Estat, abans de la seva aprovació definitiva.

Fracció orgànica

D'altra banda, la ministra va afegir que també es va presentar a informació pública una modificació de la Llei de residus que estableix l'obligació de recollir, en els municipis de més de 5.000 habitants, de forma separada, la fracció orgànica dels residus municipals abans del 31 de desembre del 2020. «No és casualitat vincular tots dos objectius», va dir Tejerina, que va reiterar que el que es persegueix és que «el plàstic compostable no dificulti el reciclat».

Campanya de sensibilització

El reial decret també contempla una campanya de sensibilització, amb informació per als usuaris i un registre de productors «per avaluar i adonar-nos de com Espanya compleix amb els objectius», segons la ministra.

Quant al registre de productors, estarà adscrit al ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, i tindrà una secció dedicada als fabricants i importadors de bosses de plàstic per complir amb l'obligació de remetre anualment la informació sobre bosses posades al mercat pels fabricants a la Comissió Europea i per saber el que es posa al mercat i la seva evolució, per poder conèixer l'efectivitat de les mesures engegades i, si escau, plantejar noves solucions.

«Aquest reial decret és un primer pas per evitar els residus a la naturalesa perquè ben aviat s'aprovarà l'Estratègia d'economia circular, amb la finalitat de fomentar la reutilització i reduir els residus», va assenyalar ahir Tejerina en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.