La guia Berguedà vertical en si no suposa un element excepcional en el món editorial. Sí que ho suposa, en canvi, el fet que hagi estat elaborada a partir de la coordinació i treball conjunt dels mateixos practicants de l'esport. Moltes comarques tenen guies dels sectors d'escalada, les quals han estat fetes per algú que s'hi dedica, ja sigui com a negoci propi o per encàrrec d'editorials.

Una de les que hi han dedicat moltes hores és Anna Maria Guijar-ro, que ha realitzat tasques de coordinació: «en el nostre cas ha estat el col·lectiu el que s'ha organitzat per fer la guia i la idea és que els diners que se'n treguin reverteixin en el mateix col·lectiu i en les vies». Aquesta feina conjunta ha arribat a crear una autèntica família d'esportistes berguedans a qui agrada cuidar i compartir la seva comarca.

Finançat amb un Verkami

Un altre dels factors extraordinaris de la iniciativa és que s'ha finançat a través d'un projecte de micromecenatge. A través del portal de Verkami, el col·lectiu va aconseguir cobrir els objectius en tan sols 24 hores. En un dia es van recaptar 5.000 euros en prevendes de 600 guies gràcies a aportacions de gent de la comarca i d'arreu de Catalunya. Una entitat va arribar a comprar 50 guies de cop. Aquest èxit immediat va posar més pressió als seus impulsors per fer-la tan aviat com fos possible. Per tal de poder gestionar la venda de la guia, la Unió Excursionista de Bagà ha donat cobertura legal al grup d'equipadors.

Feta la feina de quatre anys, el col·lectiu d'equipadors del Berguedà obre una nova etapa, que potser serà tan difícil o més: la de mantenir les 1.700 guies. Això vol dir fer-les, repassar-ne els elements de seguretat, assegurar-se que els accessos són oberts, desbrossar-los i en alguns llocs també senyalitzar-los amb fites. En el futur queda la visió d'una comarca que doni valor a les cingleres per a l'escalada esportiva, una indústria turística en potència.