El sector de la construcció creixerà aquest any el 4,8%, segons les previsions que recull un informe de l'Institut de Tecnologia de la Construcció (ITeC). L'estudi apunta que el creixement del sector es basa en el «bon moment» de l'edificació residencial, que s'espera que creixi en el 8% aquest 2018.

El cap de departament de mercats de l'ITeC, Josep Ramon Fontana, va assegurar ahir que al sector de l'edificació residencial «encara li queda potencial per seguir creixent a un ritme potent sense saturar-se». Segons Fontana, aquest sector té altes xifres de creixement perquè «partia de nivells molt baixos», d'anys en què «es fregava gairebé el 0% d'activitat». Ara, Fontana reconeix que «el problema són els preus». En aquest cas, però, va apuntar que no existeix una «bombolla de producció», sinó «de preus».

Malgrat que el 2018 serà bo per a la construcció en termes de producció, el director general de l'ITeC, Francisco Diéguez, va apuntar que l'activitat del sector «encara està bastant per sota del que seria una activitat raonable».

De cara als pròxims anys, l'informe assenyala que a partir del 2019 anirà «perdent impuls». El 2019 es preveu que rebaixi el seu creixement en cinc dècimes respecte a l'any anterior, mentre que el 2020 s'espera que creixi el 3,4%.

L'estudi de l'ITeC analitza els quatre subsectors que formen part del sector de la construcció: l'edificació residencial, la no residencial, la rehabilitació i l'engi-nyeria civil. Segons l'informe, el primer és el que creixerà més aquest any, el 8%, mentre que l'edificació no residencial ho farà el 4,5%, la rehabilitació, el 2% i l'enginyeria civil, gairebé el 5%.

En el cas de l'enginyeria civil, Diéguez diu que es troba en un «bon moment» gràcies a la proximitat de les pròximes eleccions locals. En aquesta línia, Fontana va afegir que la previsió per a aquest subsector és «potent» en l'actualitat, però «incerta» en el futur. De fet, va apuntar que es preveu una «baixada en l'obra local quan es produeixin les eleccions locals».

L'informe de l'ITeC apunta que s'ha experimentat un increment en els preus dels habitatges en algunes zones. Amb tot, el director general de l'ITeC assegura que és «impossible» que hi hagi una bombolla immobiliària d'àmbit estatal, però reconeix que podrien «esclatar» algunes bombolles a escala local, especialment a les ciutats on la «pressió és molt alta».

En aquest sentit, Diéguez va afirmar que el risc de les bombolles immobiliàries és que poden «dissuadir» els inversors perquè el possible esclat de la bombolla «crea incertesa» i fa que «marxin».