El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va garantir ahir que per part de la seva candidatura hi haurà "voluntat de negociar i parlar" amb l'Estat el resultat del 27-S, perquè creu que la negociació és l'"única opció", sense secundar de moment la desobediència civil que propugna la CUP i per a la qual l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) s'ha mostrat "preparada".

Romeva va fer ahir una roda de premsa a Barcelona davant les quatre columnes de Montjuïc, que representen les barres de la senyera, i amb la plaça d'Espanya de fons, acompanyat de dos dels membres de l'associació de catalans castellanoparlants sobiranistes Súmate, Eduardo Reyes i Gabriel Rufián. El candidat de Junts pel Sí va acusar de "mentir" els que afirmen que els independentistes pretenen separar els catalans pel seu origen o el dels seus pares o avis, en al·lusió a les paraules del secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Tot i això, quan se li va preguntar per les crítiques del president català i també candidat, Artur Mas, a Pablo Iglesias, tot equiparant el seu discurs amb la ultradreta i José María Aznar, Romeva va evitar pronunciar-se perquè va assegurar que no havia sentit aquestes afirmacions.

Romeva va defensar que el projecte de Junts pel Sí no intenta "trencar res" ni "anar-se'n d'enlloc", sinó canviar el marc de relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya per la via de crear un Estat català, sense excloure catalans que se sentin espanyols o d'altres països del món.