Eleccions Catalanes

Denuncien Josep Ramon Bosch per amenaçar personalitats catalanes

Un col·lectiu de juristes acusa el santpedorenc de llançar injúries a Facebook amb pseudònim i ell ho nega

17.09.2015 | 00:00
Perfil de Facebook de Fèlix de Sant Serni Tavèrnoles, ahir a la tarda

L'associació de professionals del dret contra la catalanofòbia Drets va presentar ahir una querella contra el santpedorenc Josep Ramon Bosch, president de Societat Civil Catalana, per amenaces i injúries a nombroses personalitats catalanes des d'un perfil de Facebook sota la identitat de "Fèlix de Sant Serni Tavèrnoles". Ahir al vespre, poc després de donar-se a conèixer la querella, aquest perfil va deixar d'estar actiu.
Segons denunciava ahir a Regió7 Carles Mundó, un dels advocats constituents de Drets, "qui se significa políticament amb un discurs de concòrdia, en privat es dedica a intimidar i a mostrar la seva cara més intolerant. L'anonimat és la protecció que Bosch necessita per dir allò que realment pensa". La querella, deia Mundó, ha de servir "per explicar millor qui és aquest representant de l'unionisme que no és la cara amable que mostra".
Segons Drets, al perfil de Facebook, creat l'any 2012, Bosch hauria publicat un elevat nombre de missatges amenaçadors contra persones que s'han posicionat a favor del dret a decidir dels catalans, com l'actor Toni Albà -en nom de qui Drets actua com a querellant-, Santiago Vidal, Arcadi Oliveras, Artur Mas, David Fernàndez, Pilar Rahola i Hilari Raguer. Es tracta de missatges "profundament injuriosos que contenen odi visceral envers aquestes persones i que són constitutius dels delictes d'amenaces i injúries tipificats als articles 169, 170, 205, 208 i 209 del Codi Penal", va denunciar ahir Drets en un comunicat. Entre els comentaris n'hi hauria com "anirem a per tu, prepara't senyora Pepis", dirigida a Pilar Rahola, o "I si cremem Montserrat, amb el senyor Raguer a dins?", referida al monjo de Montserrat Hilari Raguer. Josep Ramon Bosch va negar ahir a aquest diari les acusacions i va assegurar que no té res a veure amb les amenaces que se li imputen.
Segons argumenta Drets, la mateixa pàgina hauria servit a Bosch per celebrar públicament la consumació de diversos delictes, com danys contra béns públics, destrucció de béns privats i robatoris de material de campanya de partits polítics favorables a la independència de Catalunya. "En algunes ocasions fins i tot ha anunciat delictes poques hores abans que es materialitzessin", afirmen fonts de Drets.
Els advocats de Drets han acompanyat la querella de nombrosos documents que demostrarien que la persona física que s'amaga darrere el pseudònim "Fèlix de Sant Serni Tavèrnoles" és Josep Ramon Bosch. Aporten proves com dades dels telèfons (fix i mòbil) amb què es dóna d'alta a la xarxa social, les coincidències entre el personatge fictici i el real (identificació amb la ciutat de Santpedor, historiador de formació, aficions, amics), imatges on apareix ell mateix en actes de Societat Civil Catalana, o posts redactats de manera idèntica al seu perfil personal oficial i amb molt pocs segons de diferència. A més a més, afegeixen els querellants, una fotografia de l'ermita de Sant Serní de Tavèrnoles és la que corona el perfil oficial del santpedorenc Josep Ramon Bosch. Els querellants demanen que la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos confirmi la IP de l'ordinador des del qual s'han publicat aquestes amenaces i injúries.
L'activitat de Bosch a les xarxes socials ja va ser motiu de polèmica el mes de febrer passat, quan es va denunciar públicament que el febrer de l'any anterior havia qualificat de "gran persona" el desaparegut líder de la ultradreta Blas Piñar (que havia mort pocs dies abans) en un comentari també a Facebook. Bosch va clicar un like a un comentari d'un ultra artesenc en què assegurava que Piñar havia estat "un geni desaprofitat", Bosch completava el seu like amb el comentari: "Una gran persona. AE", sigles atribuïbles a la salutació ultra "Arriba España".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema