El dispositiu electoral de les eleccions catalanes del 27-S tindrà un cost aproximat de 15,6 MEUR, 10 menys que als comicis del 2012, sobretot gràcies a l'estalvi en missatgeria. A aquesta inversió cal afegir-hi el cost de la campanya informativa, que podria vorejar la xifra d'1,5 MEUR, segons fonts de Governació. El cens provisional és de 5.510.713 catalans, gairebé 100.000 més que a la última convocatòria. Del total, 164.240 són nous electors i 195.533, residents a l'estranger. El Govern vol adreçar-se especialment a aquest darrer col·lectiu per evitar que es repeteixin els "problemes" amb què, diuen, van trobar-se l'any 2012 per exercir el seu dret a vot, i ha activat aquesta setmana un servei d'informació multicanal.

Un total de 5.510.713 catalans estan cridats a les urnes el proper 27 de setembres, segons dades del cens provisional donades a conèixer aquest dimecres en roda de premsa per la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Respecte als comicis de l'any 2012, en aquestes eleccions catalanes hi ha 96.944 electors més. Els ciutadans podran revisar el cens entre el 10 i el 17 d'agost, que es publicarà definitivament l'1 de setembre. Aquell mateix dia també quedaran formalment proclamades al Diari Oficial de la Generalitat les diverses candidatures electorals.

Del total d'electors, 4.124.254 són de la circumscripció de Barcelona (dels quals, 151.131 estan registrades a l'estranger; 510.820 a la de Girona (15.214 a l'estranger); 313.729 a la de Lleida (14.598 a l'estranger); i 561.910 a la de Tarragona (14.590 a l'estranger). Sobre el total, 164.240 persones votaran per primera vegada en unes eleccions al Parlament de Catalunya i hi ha un total de 195.533 persones residents a l'estranger amb dret a vot en aquests comicis.

Prioritat comunicativa, els residents a l'estranger

Per al Govern, una de les prioritats comunicatives és facilitar tota la informació al col·lectiu dels residents a l'estranger, que ja poden sol·licitar el seu vot per correu, i tenen de temps fins al 29 d'agost. En les eleccions catalanes de l'any 2012, només el 6,7% d'aquests votants van exercir el seu dret a vot. El Govern sospita que aquesta baixa xifra de participació es deu, en gran mesura, als "vertaders problemes" amb què van trobar-se. "És necessari que puguem garantir que voten amb normalitat. Per part nostra no quedarà, farem que tinguin tota la informació i que puguin anar a votar amb temps", ha expressat Borràs tot deixant clar que l'executiu català no vol "ni pensar" que l'Estat hagi volgut "torpedinar" en el passat el vot d'aquests ciutadans.

Servei d'informació multicanal

Per tal d'informar els ciutadans sobre els tràmits relacionats amb el procés electoral, el Govern ha activat un seguit de canals, on també es podran formular dubtes. El web www.parlament2015.cat inclourà el calendari electoral, la composició de les juntes i set vídeos tutorials sobre, entre d'altres qüestions, el vot por correu, el vot per a persones invidents i discapacitades i el vot per a persones que resideixen temporalment o permanentment a l'estranger.

També hi haurà un call center d'atenció telefònica disponible de forma ininterrompuda de 8 a 19 hores, a través del número 935 515 990. D'altra banda, el 012 facilitarà informació del procés electoral. Una de les novetats passa per l'activació d'un servei de missatgeria gratuïta a través de l'aplicació mòbil Telegram. Les xarxes socials hi tindran un paper destacat, so sobretot a través del comptes de Twitter de Governació i Casals Catalans.

Paral·lelament, el Govern impulsarà a partir d'aquesta setmana una campanya institucional, que es difondrà a través dels mitjans de comunicació i cartells exteriors i que incidirà en el cens electoral, el vot per correu i per a invidents i la campanya pròpiament dita sobre el 27-S. La consellera Meritxell Borràs ha assegurat que, en cap cas, aquests suports comunicatius al·ludiran al caràcter plebiscitari de la cita, perquè "són unes eleccions convocades amb tota normalitat".

Estalvi econòmic

El Govern, segons ha explicat Borràs, ha aconseguit retallar costos en totes les partides relacionades amb el dispositiu electoral. D'aquí que el cost hagi descendit dels 25 MEUR de fa tres anys als 15,6 MEUR d'aquesta ocasió. L'estalvi més important, de 6,7 MEUR, s'ha produït en el camp de la tramesa de la propaganda electoral.