El President català, Artur Mas, la consellera Irene Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega van demanar ahir al TSJC que ajorni les testificals i no acordi més diligències per al 9-N fins que els hagin pres declaració a ells. En un escrit, els advocats del President Mas, Rigau i Ortega sol·liciten que se suspengui la declaració com a testimoni, prevista dilluns -en plena campanya- de la directora d'un institut que va denunciar pressions per negar-se a obrir les portes del centre el 9-N.

Mas, Ortega i Rigau reclamen que el TSJC posposi la pràctica de qualsevol altra diligència, entre elles quatre testificals més sol·licitades per la Fiscalia, fins que se'ls hagi pres declaració a ells com a querellats, ja que entenen que, si no, s'incorreria en una "alteració de l'ordre legal de la pràctica de la prova". En l'escrit, els lletrats de Mas, Ortega i Rigau recorden que la querella de la Fiscalia, que va donar origen a l'obertura de la investigació a l'alt tribunal, interessava la pràctica de diverses diligències i que, de totes elles, la primera era "lògicament, ja que estan plenament identificats", la declaració dels querellats.

Per aquest motiu, es remeten a la Llei d'Enjudiciament Criminal i remarquen que, per aclarir els fets, "sembla lògic determinar que l'ordre natural de la pràctica de les diligències d'instrucció sigui iniciar les actuacions amb la presa de declaració dels querellats, ja que és el mitjà per fer valer el dret de defensa i el d'un procediment amb totes les garanties, consagrats a l'article 24 de la Constitució". "No té sentit que la investigació per descobrir determinats fets, perfectament documentats, avanci per vies secundàries, prenent declaració a testimonis de referència i a persones que només poden aportar la seva percepció o valoració subjectiva d'uns fets que poden ser perfectament acreditats documentalment", remarca l'escrit. Fins ara ha declarat com a testimoni de la directora territorial de Barcelona d'Ensenyament, Montse Llobet, que va explicar que es van fer dues reunions amb directors d'institut per informar-los del paper dels centres el 9-N però va negar que se'ls donés instruccions sobre com procedir.