Mariano Rajoy comparteix "plenament" les paraules del president dels EUA, Barack Obama, a favor d'una "Espanya forta i unida", una posició sobre la qual el President Artur Mas va dir no sentir-se "al·ludit" en un moment en què aposta per la independència unilateral de Catalunya.

Després d'Angela Merkel i David Cameron, el president dels Estats Units ha estat l'últim a pronunciar-se i ho va fer a última hora de dimarts a Washington en mostrar-se davant del rei Felip VI "profundament compromès" amb mantenir una relació "amb una Espanya forta i unida". Amb aquest suport internacional, Rajoy va dir ahir que ell també vol "una Espanya forta i unida", i així ho pensen "la majoria dels dirigents a tot el món". El cap de l'Executiu va qualificar de "positives" les paraules d'Obama: "Jo vull una Espanya forta, unida, que s'adoni del que hem viscut. Som el país més antic d'Europa i hem fet moltes coses en conjunt, particularment els últims quaranta anys, que són positius per a tots", va apuntar Rajoy.

Rajoy va insistir que, "en aquesta línia", la de les paraules d'Obama, "va el món", i va subratllar que és una "etapa d'integració no de divisió", a més de recordar que cada cop se cedeixen més poders a les institucions supranacionals. També el candidat del PPC a la Generalitat, Xavier García Albiol, va celebrar la "contundència" d'Obama.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sán- chez, va dir als catalans que la "secessió no portarà la llibertat" i que l'apel·lació a la fortalesa i la unió d'Espanya del president Obama "és el camí que hem d'assenyalar". Sánchez, en declaracions al passadís del Congrés, va sostenir que "ningú vol una Catalunya aïllada". El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va advertir Mas que al món "ningú" no li dóna suport en el seu projecte independentista, i li va demanar que "prengui nota" de les paraules d'Obama perquè amb la secessió va "en direcció contrària al món occidental".

En paral·lel, el cap de llista d'UDC, Ramon Espadaler, va considerar que les paraules d'Obama representen una invitació al diàleg Catalunya-Espanya perquè el mateix fet que "el tema català" estigui present ja indica que "no està resolt".

De la seva banda, el President català i quart de la llista de Junts pel Sí, Artur Mas, va afirmar que no se sent "al·ludit" per les paraules del president dels EUA, però va indicar en tot cas "que Espanya pot estar unificada amb Catalunya o sense ella". En un acte a Badalona per explicar com serien les pensions en una hipotètica Catalunya independent, Mas va remarcar que Obama va dir "unificada", i no "unida", i va considerar "normal" que Obama expressi el desig que un país estigui unificat, però és que "Espanya pot estar unificada amb Catalunya o sense", va afegir.

Mas va tirar d'ironia i va manifestar la seva "sorpresa" pel fet que el Govern del PP parli de Catalunya per "tot el món", amb Obama, Merkel i Cameron, i en canvi que "no dialogui" amb les institucions catalanes.

"Quan intentem parlar amb ells -el govern espanyol- ens diuen que no hi ha res a parlar", va afirmar el President, que es va preguntar com pot ser que l'Executiu central no dialogui amb la Generalitat i que, per contra, parlin de l'assumpte "amb gran intensitat i desplegament de mitjans" amb "els de fora".

El diputat d'ERC Joan Tardà considera "lògiques", també, les paraules del president dels EUA perquè -va dir- els Estats no mouran "mai peça" fins que no hi hagi un mandat democràtic dels catalans, que són els que "han de fer els deures".

A Lluís Rabell, candidat de Catalunya Sí que es Pot, li sembla "curiós que es recullin opinions de dirigents europeus i americans, en un sentit o en un altre, però que no s'insti justament a afavorir l'expressió democràtica de la societat catalana".