El president del comitè d'Afers Europeus del Parlament de Suècia, Carl Schlyter, considera que el debat sobre l'encaix d'una Catalunya independent a la UE "no es pot utilitzar com a argument" ni "excusa" a la campanya electoral. "Catalunya compliria tots els criteris" per ser membre de la UE, constata, i prediu que Espanya "veurà els beneficis de tenir una bona relació amb Catalunya".

Així ho va afirmar ahir Schlyter al parlament durant l'acte organitzat pel Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) per explicar el procés d'independència i les eleccions del 27 de setembre. Durant l'acte, organitzat conjuntament amb el partit dels Verds a Estocolm, Albert Royo, secretari general de Diplocat, va remarcar que el president català, Artur Mas, pot ser "jutjar i empresonat" en les properes setmanes per haver promogut el 9-N. Royo ha destacat que els catalans han demanat "reiteradament" un referèndum al govern espanyol, però aquest s'hi ha negat i que "l'última sortida" és el 27-S.

En referència a les seves paraules, Schlyter va lamentar que els catalans hagin de votar sobre la independència "de manera complicada" el 27-S, sense un referèndum vinculant, perquè el govern espanyol "el nega". "Seria molt millor que poguéssiu tenir un referèndum real, almenys tothom podria expressar la seva opinió justament, i aquesta és la base perquè tothom respecti la decisió", va ressaltar.

Schlyter, va assegurar que els governs europeus "no voldran interferir en el que els catalans escullin". "Però si els catalans escullen un futur diferent, és clar que haurem de reaccionar", va preveure. "Si un nou estat vol entrar a la UE, per què li ho hauríem de denegar?", va preguntar-se.

La delegació catalana ahir al parlament suec va tenir la presència de Jaume Farguell, exalcalde de Berga, exdiputat i president del Casal d'Europa al Berguedà i Òmnium Cultural al Berguedà, que va parlar de les relacions que s'han establert entre Berga i Suècia. També van parlar Bel Olid, presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'eurodiputada sueca Bodil Valero, que va viure la Via Lliure, a banda d'Albert Royo, que va valorar el debat molt positivament.