La Junta Electoral Central (JEC) va desestimar ahir el recurs interposat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i ha instat TV3 a retransmetre actes de campanya dels partits que no van assistir a la manifestació de la Diada (PSC, PPC, C's, Catalunya Sí que es pot i UDC).

Posteriorment, la Junta Electoral Provincial de Barcelona va certificar l'acord de la JEC i va fer un "requeriment" a TV3 a "realitzar la retransmissió dels actes al seu moment sol·licitats" pel PSC i emetre així diumenge que ve, dia 20, la Festa de la Rosa dels socialistes, l'acte central a Badalona del PP, el míting central de Ciutadans al Fòrum de Barcelona, així com els que es pactin amb Catalunya Sí que es pot i UDC.

La CCMA va presentar prèviament un recurs davant la JEC pel veto a la seva proposta d'entrevistes compensatòries als partits que no van participar en la Diada en la Via Lliure. Per a la JEC "resulta justificat el rebuig per totes les formacions afectades de la proposta de compensació de la CCMA consistent a fer entrevistes als candidats". "I és raonable que l'equivalència que s'exigeix per compensar la desigualtat produïda pugui realitzar-se, com propugnen algunes de les formacions afectades, procedint a la retransmissió durant el temps que proporcionalment correspongui d'actes de campanya electoral de cada candidatura", afegeix la JEC.

La JEC recorda en el seu acord que "l'exigència legal de compensar les formacions polítiques que es van veure perjudicades com a conseqüència de la decisió de l'ens públic recurrent de retransmetre en directe durant almenys tres hores la concentració convocada per determinades entitats a Barcelona el dia 11 de setembre".

La JEC està formada per 15 membres dels què vuit són magistrats del Tribunal Suprem i cinc més són catedràtics de Dret o de Ciències Polítiques i de Sociologia. Els cinc catedràtics de la Junta van ser designats per la Comissió de Nomenaments del Congrés a principis de la legislatura fruit d'un acord entre el PP, el PSOE i CiU. Els altres vuit membres són elegits entre els magistrats del Tribunal Suprem per un sistema de sorteig. El president i el vicepresident sempre són membres del Tribunal Suprem. L'actual president és Carlos Granados Pérez, que va ser fiscal general de l'Estat durant l'etapa de Juan Alberto Belloch com a ministre de l'Interior i Justícia. Dels cinc catedràtics que va nomenar el Congrés, dos van ser elegits a proposta del PSOE, dos del PP i un per CiU.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya va emetre ahir un comunicat per mostrar la seva "perplexitat" per la decisió de la JEC de "marcar les pautes sobre com s'ha de compensar les forces no independentistes i que estableixi fins i tot el format". "Els periodistes observem amb estupor que la JEC es prengui la llibertat de fer les escaletes dels mitjans públics i decideixi quins formats s'han de fer servir en els espais informatius", diu el col·legi, per a qui la JEC actua "sense cap mena d'escrúpols ni vergonya, afavorint la connivència amb els partits polítics per acabar imposant el seu criteri".