No era cap concert de rock però ho va semblar. Pels aplaudiments, pel ritme estudiat de les intervencions i, abans de començar i al final, pels centenars de fotos que es van fer els protagonistes amb els assistents. 4.500 persones, segons l'organització, van assistir a l'acte central de campanya al Bages de la candidatura Junts pel Sí, amb Carme Forcadell, Artur Mas, Oriol Junqueras, David Bonvehí, Adriana Delgado i Josep Maria Mainat. Una plaça de Sant Domènec plena com no s'havia vist en cap altre acte electoral va convertir la vetllada en un bany de masses.

El "discurs de la por" que utilitzen des de Madrid i el "caràcter excepcional" de les eleccions catalanes del 27-S van ser els dos eixos centrals dels discursos dels candidats. Forcadell, número 2 a la llista, que va tancar el míting, va ser la més incisiva quan va dir que el posicionament dels banquers fet públic ahir contra la independència era el favor que feien a Mariano Rajoy per haver-los rescatat amb 60.000 milions d'euros pagats per tots els ciutadans. Junqueras, que també s'hi havia referit, igual que Mas, va apel·lar al romanticisme i va comparar el procés amb una Lluna que ahir era creixent i que el proper 27-S, quan tothom vagi a votar i guanyi el sí, serà plena. Mas va fer broma amb els entrebancs que va inventant l'estat espanyol per posar pals a les rodes a la voluntat del poble. No va descartar que la setmana vinent anunciï una nova glaciació.

L'acte va buscar i va permetre que candidats i públic es barregessin quan van arribar a la plaça i en acabar. Abans d'anar pujant a l'escenari, disposat d'esquena a l'edifici de la Buressa, Forcadell i companyia fins i tot van seure en cadires diferents. A primera fila hi havia l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; l'esposa de Mas, Helena Rakosnik, i regidors de l'Ajuntament. Per seguir l'acte hi havia la trentena de periodistes acreditats habitualment, que són els que segueixen la campanya de Junts pel Sí, més els que ahir s'hi van afegir. Hi havia quatre furgonetes amb parabòliques aparcades a la plaça de Fius i Palà i força guardaespatlles controlant-ho tot. La periodista Xantal Llavina va fer de presentadora. Entre els assistents molt poques estelades i moltes ganes d'aplaudir els parlaments.

Junyent, primer a intervenir, es va mostrar convençut que els resultats de les eleccions catalanes del 27-S a Manresa per a la candidatura superaran els aconseguits per CiU i ERC en les passades municipals. Delgado i Bonvehi van pujar plegats. Ella va apel·lar a la dignitat que suposa el procés i va demanar votar "sí" per les generacions passades i les futures. Bonvehí va definir Forcadell, Mas i Junqueras com "el trident de Catalunya" buscant paral·lelismes amb el del Barça. Mainat va recórrer al sentit de l'humor per posar-se el públic a la butxaca. Va dir que per entrar (ell ocupa el número 77) hauria de votar Junts pel Sí el 90,5% de la població i que perquè entrés Guardiola, darrer a la llista, "fins i tot ho hauria de fer Albiol", cap de llista del PP.

Després de les intervencions de Junqueras, Mas i Forcadell, que va anunciar que "ja hem desconnectat de l'estat espanyol", hi va haver la fotografia de rigor amb tots ells ajuntant les mans. L'acte, que havia començat puntual a 2/4 de 8 del vespre, es va donar per acabat a 3/4 de 9 però el trident encara va estar una bona estona fent-se selfies i fotos.