El President de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, va reaccionar a les declaracions del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, que va qualificar d'"irresponsabilitat, immoralitat i indecència immensa" tot acusant l'Estat d'"intoxicar" els ciutadans de Catalunya només per poder mantenir el seu "statu quo i poder". Mas va negar que es pugui produir un corralito perquè va dir que això dependria d'Espanya i que "a l'Estat no li interessa perjudicar l'economia catalana". Amb tot, Mas va recriminar a Linde que parli com si fós "candidat del PP" fent servir els mateixos arguments que els populars quan, va dir, hauria de mantenir una posició "institucional". El Conseller d'Economia, Andreu Mas-Collell, també va acusar l'Estat de "pressionar" insistint que aquest escenari no es donarà. Les declaracions de Linde van aixecar altres crítiques tot i que també moltes de suport per part d'algunes de les formacions que concorren en aquests comicis. L'ANC, a més, va replicar que un escenari d'aquestes característiques és "impossible".

.

És un risc cert que es posa a sobre la taula: totes les qüestions unilaterals per nassos no ens porten enlloc"

El cap de llista va admetre el risc d'aquest escenari tot i que descarta continuar amb la via de l'immobilisme i el discurs "de la por" com a solució. En aquest sentit, el democristià advoca per pactar canvis legislatius que permetin sortir de l'actual atzucac. "La independència no és el camí. És un debat que hem tingut mil vegades, com el dia de la marmota", va insistir Espadaler, tot negant que el posicionament de Linde o de les entitat bancàries sigui fruit de pressions de l'Estat.

Em sembla completament inadequat amenaçar la gent. Ni els bancs privats ni el Banc d'Espanya han d'intervenir en aquesta campanya"

El líder de la formació va assegurar ahir que no li agraden ni les "amenaces apocalíptiques", en al·lusió al corralito, ni tampoc les "botifarres" que Mas va dedicar diumenge a Rajoy, Pedro Sánchez i al propi Iglesias. En aquests sentit, Iglesias va dir que no cal fer prediccions apocalíptiques i va tornar a apostar per un referèndum on els ciutadans pugui votar en llibertat. D'altra banda, el candidat de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, va admetre que el "corralito" podria "ser una eventualitat en una determinada situació" tot i que va dir que les paraules de Linde són "una de les múltiples amenaces de la campanya".

El 27-S és una oportunitat per deixar de parlar de 'corralito', de la sortida de Catalunya d'Espanya, que és el seu principal mercat, i de la Unió Europea, que és el que proposen Mas i ERC"

La candidata de C's també va voler referir-se a les declaracions de Linde tot reiterant que la possibilitat d'un "corralito" és una "evidència" i recordant que el propi Consell Nacional per a la Transició Nacional ho va reconèixer. Arrimadas es va queixar que els independentistes hagin creat un clima d'incertesa i que Grècia s'hagi acabat convertint en un referent.

La banca i els empresaris no es deixen pressionar. Actuen amb absoluta independència"

El PP va manifestar ahir el seu suport al governador del Banc d'Espanya i a la patronal de la Banca AEB. El vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Casado, va negar cap mena de pressió i va afirmar que Mas "humilia" els bancs perquè es "pensa que viu en un regne feudal".

Quan un document de la Generalitat ho recull, és obvi que la possibilitat existeix"

El candidat socialista diu que no es tracta d'un argument "de la por" sinó d'un escenari possible "en el supòsit d'un procés unilateral fora de la llei i del tractat de la UE". Iceta coincideix així amb la tesi de Linde i va recordar que el Banc of Scotland ja es va pronunciar en aquest sentit pocs dies abans del referèndum escocès. "No ens quedarem sense bancs però hauran de tenir la sey en un país que segueixi sent membre a tots els efectes", va precisar.

És el discurs del patetisme, de la pressa i de la histèria borbònica, que intenta arreglar en una setmana el que en 300 anys ha anat destruint"

El candidat va criticar durament les declaracions de Linde assegurant que l'Estat està utilitzant tots els seus mitjans "antidemocràtics" per espantar la gent". A més a més, Baños coincideix amb Mas i afirma que si marxa un banc en vindrà un altre perquè, segons diu, "el capitalisme mai deixa espais buits".