El president del Govern, Mariano Rajoy, ha advertit avui que ni els escons ni els vots "serveixen per legitimar una operació il·legal" com la independència i ha dit que seria "sensat i raonable" construir una alternativa davant la llista sobiranista, fins i tot encara que sigui la més votada a Catalunya.

En una entrevista a Onda Cero, Rajoy ha recordat que ell és partidari que governi sempre la llista més votada, encara que aquesta és una regla que pot tenir alguna "excepció", per exemple en el cas que el 27S aquesta llista fos de Junts pel Sí, perquè és una opció que porta a la ruptura de les regles del joc, la liquidació de la Constitució, la supressió de la sobirania nacional i la desaparició d'Espanya com país.

"La regla general que governi la llista més votada té la seva excepció i en aquest cas si fos possible construir una alternativa front a qui vol liquidar Espanya seria sensat i raonable", ha postil·lat.

Preguntat per si Junts pel Sí necessitaria tenir la majoria absoluta d'escons o de vots per continuar amb el procés independentista, Rajoy ha estat contundent en subratllar que "per legitimar una operació il·legal, ni els escons ni els vots".

I és que, segons Rajoy, mentre ell sigui president "a Espanya es complirà la llei".

Convençut que no hi haurà declaració unilateral d'independència, el cap de l'Executiu ha avisat, això no obstant, que el Govern acudirà al Tribunal Constitucional si arribés aquest cas. "Jo crec que és una operació que no es produirà", ha insistit.

El que sí pot continuar, al seu entendre, "és un procés de tensió, d'incertesa, de dubtes, de divisió, de generació de conflictes dins la pròpia societat catalana, de no aprofitar al màxim la recuperació de l'economia".

Per a Rajoy, "el millor" que podria passar a partir del 27S és entrar en una etapa de "serenitat i seny" i finalitzar l'època d'"incertesa" a la qual, segons el seu parer, han portat els actuals governants catalans.

També ha dit que ell està disposat a parlar, però no d'assumptes com la unitat d'Espanya, la sobirania nacional o els drets fonamentals que tenen tots els espanyols ni de la igualtat entre ells. "Jo sempre he estat disposat a parlar. El que no he trobat és una voluntat de diàleg, sinó voluntat de monòleg".

Mentrestant, el cap de l'Executiu ha defensat la necessitat que la gent estigui "informada" del que podria succeir davant una eventual declaració d'independència de Catalunya, com la sortida de la UE, què passaria amb les pensions, què passaria amb els dipòsits bancaris o amb la moneda.

"A mi és que m'agrada informar", ha tancat Rajoy, qui s'ha declarat "orgullós" del candidat del PPC a la Presidència de la Generalitat, Xavier García-Albiol, a qui ha descrit com "un valent" i "un català de pro" que defensa la unitat nacional.