Eleccions Catalanes

El cardenal de València convoca a resar per "la unitat" d'Espanya

Cañizares demana que s'introdueixin oracions especials a la
pregària de la missa per evitar la secessió de Catalunya

23.09.2015 | 00:00
Cañizares intervenint en un acte amb l´exalcaldessa de València

Ahir va ser l'Església qui es va posicionar sobre el debat sobiranista en plena campanya electoral. El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, va convocar una vigília d'oració per a aquest divendres a la Catedral per "resar per Espanya i la seva unitat" davant de les eleccions de diumenge.
A través d'una carta, Cañizares assegura que la diòcesi "no entra a fer cap valoració política, que no ens correspon" però manifesta la seva "preocupació" perquè "la secessió pot generar no pocs patiments tant als que habiten en terres catalanes com els que viuen a la resta dels pobles d'Espanya". Per això, el cardenal també convoca la resta de parròquies a incloure pregàries amb aquesta mateixa finalitat durant un mes a totes les misses.
"En tot cas, demanem a tots que durant un mes, almenys, a partir d'avui, s'introdueixin oracions especials a la pregària dels fidels a la Santa Missa amb aquesta intenció, perquè sigui una oració incessant, constant, que arribi a Déu", diu a la missiva. El cardenal també assegura que el proper 27-S planteja unes qüestions transcendentals i que afecten "l'actual marc de convivència" i "de la mateixa unitat de la nostra nació, que també és una qüestió moral". A la carta, que també signa el bisbe auxiliar de València, monsenyor Esteban Escudero, se citen també la Conferència Episcopal Espanyola, la Doctrina Social de l'Església i Sant Joan Pau II per assegurar que no hi ha cap "justificació moral" per a la separació. Per això, diu, "demanem a Espanya, demanem a Catalunya, demanem per la seva fidelitat a les arrels que les sustenten, pel seu progrés, pel seu benestar, ja que els afecta i necessiten". En aquest sentit, recorda un text de la Conferència Episcopal del 2002 que deia que "posar en perill la convivència dels espanyols, negant unilateralment la sobirania d'Espanya, sense valorar les greus conseqüències que aquesta negociació podria comportar, no seria prudent ni moralment acceptable. La Constitució és avui el marc jurídic ineludible de referència per a la convivència". Amb tot, el cardenal valencià puntualitza que la Carta Magna és una norma susceptible de modificar-se però que "tot procés de canvi s'ha de fer segons preveu l'ordenament jurídic". "Pretendre unilateralment alterar aquest ordenament en funció d'una determinada voluntat de poder o de qualsevol altres tipus, és inadmissible. Cal respectar i tutelar el bé comú d'una societat pluricentenària", afegeix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema