Eleccions Catalanes

Juncker assegura que un parlament autonòmic no pot declarar la independència

El president de la CE respon per escrit una pregunta del popular Santiago Fisas

23.09.2015 | 00:00
Jean-Claude Juncker

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha subratllat que el territori d'un Estat membre de la UE no pot alterar-se per una decisió d'un parlament autonòmic contrària a la Constitució d'aquest país, com seria una eventual declaració d'independència de Catalunya.
És la resposta escrita signada per Juncker a la pregunta parlamentària de l'eurodiputat del PP Santiago Fisas sobre si la CE "reconeixeria una declaració unilateral d'independència o respectaria la integritat territorial d'Espanya i la competència de l'Estat espanyol per gestionar els seus assumptes interns i funcions essencials com a Estat".
"La determinació del territori d'un Estat membre està únicament establerta pel Dret constitucional nacional, i no per una decisió d'un parlament autonòmic contrària a la constitució d'aquest Estat", és la resposta escrita de Juncker com a president de la Comissió Europea, segons han informat fonts del PP.
Sobre aquesta resposta de Juncker, fonts de l'Executiu van dir a Efe que "estableix sense cap mena de dubte" que, d'acord amb els tractats comunitaris, el territori d'un Estat membre no pot modificar-se per decisió d'un parlament autonòmic. Aquest fet, afegeixen les fonts, suposa que, en l'eventualitat d'una declaració unilateral d'independència per part del Parlament de Catalunya, la UE no reconeixeria aquesta declaració i, per això, "no tindria tota rellevància" política i jurídica.
La resposta de la CE "tanca tota possibilitat" a la iniciativa del president català, Artur Mas, de convertir les eleccions autonòmiques del 27 de setembre en "un plebiscit l'objectiu fos la declaració unilateral d'independència" de Catalunya i per tant, segons aquestes fonts, l'objectiu polític de Mas "ha fracassat".
En la seva pregunta escrita, l'eurodiputat del PP recalca que la declaració unilateral d'independència anunciada per Artur Mas "no respecta la Constitució espanyola, busca trencar la integritat territorial d'Espanya i no seria reconeguda pel govern espanyol".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema