Jesús Posada, president del Congrés dels Diputats, va ser ahir a la tarda a Manresa en campanya electoral, dins una minigira de dos dies per Catalunya. Va afirmar que "aquestes eleccions són autonòmiques i, per tant, l'estructura de l'estat no està en joc i seguirà exactament igual perquè no pot canviar", i que si Catalunya arriba a ser un estat independent sortirà de la Unió Europea, donant per fet quelcom que unes hores abans no havia sabut contestar el president espanyol, Mariano Rajoy.

Entre d'altres, Posada, que va arribar al costat de Dolors Montserrat, vicepresidenta tercera del Congrés, va estar acompanyat a Manresa per Jaume Mira, president del PP al Bages; Domingo Beltran, cap de llista pels populars a Manresa a les darreres eleccions municipals, i el regidor del PP a Sant Joan Josep Lluís Javaloyes.

El polític va explicar que la seva visita era per "intentar que aquesta majoria [la dels partits independentistes en la convocatòria de diumenge] no es produeixi. El que vull és demanar el vot de molts que hi ha vegades que no es manifesten, que creuen que això no és important, i és molt important".

Com a resposta a una hipotètica Declaració Unilateral d'Independència (DUI), va fer una defensa aferrissada de la Constitució. "És la que és i, per tant, s'actuarà adequadament". Sobre això, va insistir que l'estructura de l'estat "no està en joc". Va admetre, alhora, que "veig molt difícil que arribem a un consens per canviar l'article primer i el segon de la Constitució". La raó, va dir, és que "si ha estat bona per a Espanya i per als espanyols durant quaranta anys és que aquesta Constitució és de tots". Per a ell, només es pot canviar "amb una majoria singular". Ho va raonar dient que "Espanya és un dels països que ha tingut les millors i les més brillants Constitucions d'Europa. Quin era el problema? que era una Constitució de progressistes, de moderats, de republicans, d'una part d'Espanya; la resta no la veia com a seva".