Les eleccions catalanes d'aquest 27 de diumenge han marcat una participació només superada en percentatge de votants per la registrada a les eleccions generals del 1982, amb un 80,63 % i les del 2004 (80,3 %) i similar a les de 1977 (77,54 %). A més, les eleccions han marcat un rècord de participació en els comicis autonòmics catalans, amb més d'un 77 %, gairebé 10 punts més que en els celebrats el 2012, també plantejats en clau independentista.

Cues i molta gent. Aquesta és la imatge que s'ha vist durant tot el dia a bona part dels col·legis electorals catalans, oberts des de les 9 del matí i fins les 8 del vespre sense incidències i on l'únic que ha preocupat, en algunes meses, era la falta de sobres.

Històricament, la participació a Catalunya ha estat molt superior a les eleccions generals, amb una mitjana del 72,33 %, respecte a les autonòmiques (60,9 % de mitjana), però el fet que el Govern català hagi plantejat les d'aquest diumenge com un plebiscit sobre la independència ha mobilitzat l'electorat d'una forma fins ara desconeguda en uns comicis autonòmics.

En total, 5.510.713 milions de catalans han pogut votar en unes eleccions catalanes que decidíen la composició del Parament de Catalunya i que, també, es plantejaven com un plebiscit sobre el futur de la sobirania del país per part de dues de les formacions que s'hi presentaven, Junts Pel Sí i la CUP, les quals han aconseguit sumar una majoria independentista a la càmera catalana.

Cues a l'Institut Lluís de Peguera de Manresa. Foto: Mireia Arso

Les campanes han estat les encarregades d'avisar de l'obertura de les votacions en municipis com Manresa, Solsona, Bagà i Sant Esteve Sesrovires. I l'expectació per votar era ja alta a les 9 en punt, fet que han generat algunes cues, les quals han anat a mes a mesura que avançaven les hores. En total, a Catalunya s'han habilitat un total de 8.181 meses electorals repartides en 2.697 col·legis.

A Manresa, a l'escola Renaixença, una persona ha dipositat cinc vots de cop en una urna. Els responsables de la mesa han aturat la votació i s'ha avisat el jutge. Aquest, ha comprovat que els cinc vots havien quedat separats de la resta i s'han retirat. En canvi, a Igualada, s'ha precintat una urna després que una dona hi hagi votat per error. S'ha aparat i a l'hora del recompte s'hi eliminarà un vot a l'atzar.

La falta de sobres ha estat l'únic 'però' gran del matí. A Avinyó, per exemple, la Junta Electoral els en va enviar 200 menys dels que serien necessaris per cobrir tot el cens electoral. Avui n'han reclamant i n'han aconsegut 100 més. El problema s'hauria també produït a Artés, Rajadell i Moià, entre altres municipis. Es recomana dur el sobre de casa.

Tota la jornada electoral en directe

Amb motiu d'aquesta cita democràtica, Regió7 ha ofert durant tot aquest diumenge un seguiment en viu de la jornada, perquè els lectors poguéssin conèixer tot allò que ha passat durant les eleccions catalanes en directe. I a partir de les 20 h, s'han pogut seguir en temps real el recompte de vots, a tots els municipis catalans.

En els següents enllaços podràs accedir als resultats de les eleccions catalanes 2015, poble a poble:

-Resultats eleccions a Catalunya

-Resultats eleccions a Barcelona

-Resultats eleccions a Girona

-Resultats eleccions a Lleida

-Resultats eleccions a Tarragona