Aquest vespre sabrem la resposta a uns quants interrogants. Altres respostes trigaran més, o potser no arribaran mai. Però les d'aquest vespre seran fàcils d'escatir perquè el recompte de vots anirà proclamant la solució a les preguntes. Per exemple, les que segueixen:

1.- Aconseguiran les dues formacions declaradament independentistes -Junts pel Sí i CUP- sumar una majoria absoluta de vots populars? En cas negatiu, sumaran com a mínim més vots que les formacions descaradament contràries?

2.- Aconseguiran aquestes mateixes formacions independentites sumar una majoria absoluta de diputats?

3.- En cas afirmatiu, aconseguirà Junts pel Sí prou diputats per poder investir el seu candidat a President sense cap problema i per governar sense esglais?

4.- Quants diputats sumaran els partits obertament contraris que el Parlament emprengui un camí de resolucions, declaracions i lleis orientades a la creació d'una república catalana independent? Seran prou diputats per impedir-ho?

5 - Quina serà la primera formació d'aquest espai no independentista? Fins ara sempre ho ha estat el PSC, però ara Ciutadans i el PP en reclamen el lideratge, i proven de robar-se votants potencials.

6.- Aconseguirà la nova coalició Catalunya Sí que es Pot un resultat a l'altura de les expectatives que va aixecar la victòria d'Ada Colau a les eleccions municipals, o les urnes decidiran que les dues experiències tenen poc a veure?

7.- Aconseguirà Unió Democràtica entrar al Parlament, o no arribarà al necessari mínim del 3% de vots a la demarcació de Barcelona?

8.- Sofisticant una mica la cosa: El resultat de sumar els vots de Junts pel Sí i d'Unió, serà més alt o més baix que el resultat de sumar els vots de CiU i ERC a les darreres eleccions? Això pot ser interessant de calcular per aproximar-nos a l'evolució del vot secessionista, que no es pot comparar directament amb el de CiU dels anys precedents (de fet, des de 1980), en els quals no sabíem quants votants de la coalició ho eren de la C i quants ho eren de la U.

Aquesta és la mena de pregunta que tindrà resposta aquest vespre, a mesura que la màquina administrativa vagi abocant el resultat de l'escrutini. Les altres preguntes, com ara si la independència és a la cantonada o si és tan lluny que només s'hi pot arribar amb una sonda espacial, trigaran força més a tenir una mera aproximació de resposta.