Majoria absoluta de les forces independentistes al Parlament. Les dues candidatures, Junts pel Sí i la CUP, han aconseguit sumar 72 diputats. La coalició encapçalada per Raül Romeva s'ha imposat amb claredat a les eleccions i ha assolit 62 diputats, mentre que la candidatura d'Antonio Baños ha arribat als 10, triplicant el darrer resultat el 2012.

Com a segona força al Parlament, s'erigeix Ciutadans (25), que quasi triplica els nou escons que tenia fins ara i n'aconsegueix 25. En tercer lloc, es manté el PSC, amb 16 diputats, seguit del PP, amb 11 escons i Catalunya Sí que Es Pot, amb 11.

En les eleccions del 2012, CiU i ERC, que es presentaven per separat, van obtenir 50 i 21 diputats, respectivament. L'aleshores federació nacionalista va assolir el 30,70% dels vots i ERC, com a segona força, amb el 13,70%. Aleshores, la federació nacionalista estava formada per CDC i UDC. Pel que fa el PSC, va sumar 20 escons (14,43% dels vots), seguit del PP, amb 19 (12,97%); ICV-EUiA, amb 13 (9,89%), Ciutadans, que passava a formar grup parlamentari amb 9 escons (7,56%) i la CUP, que per primera vegada entrava al Parlament amb tres escons (3,47%).

"El dic s'ha trencat"

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va afirmar ahir després de conèixer els resultats que l'independentisme ha obtingut "el mandat democràtic que volíem", pel qual "no hi ha alternativa". Romeva va remarcar que l'elevada participació serveix per donar legitimitat a la victòria del 'sí'. "El dic s'ha trencat. Ho farem junts i juntes, amb tothom", va dir. Romeva va destacar que aquestes eleccions s'havien produït "en un context completament hostil", i malgrat això la gent havia sortit a votar. "Ara tenim la responsabilitat de complir aquest mandat democràtic i l'obligació de fer-ho amb tothom, també amb els que no estan a la llista. Els hi volem", va assegurar.

Arrimadas (C's) demana la dimissió de Mas

La candidata de C's, Inés Arrimadas, va exigir la dimissió d'Artur Mas perquè "la majoria de catalans li ha donat l'esquena" aquest 27-S, i va reclamar també que se celebrin unes noves eleccions "autonòmiques de veritat" per tal que els ciutadans triïn "partits i programes". Una eufòrica Arrimadas va prometre als que "legítimament" han apostat per la independència i altres opcions polítiques que Ciutadans "treballarà" per solucionar els "seus" problemes. El líder del partit, Albert Rivera, va demanar "ajuda" perquè la candidata 'taronja' pugui "liderar l'alternativa política". Va proclamar que "la vella política ha mort a les urnes" i que C's és l'única força capaç de representar "regeneració i unió".

Duran posa el seu càrrec a disposició del partit

Per la seva banda, el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va posar el seu càrrec a disposició del consell nacional del partit, que se celebrarà el pròxim 17 d'octubre. Duran considera que té l'obligació "moral i política" de fer aquest pas després que Unió no hagi obtingut representació parlamentària en aquests comicis. Duran admet que Unió "ha perdut" les eleccions i explica que esperava tenir presència al Parlament. El líder del partit, però, assegura que Unió "continua i continuarà" i que serà "una opció nítida i clara" a les pròximes eleccions generals. Duran considera que amb el 47% dels vots no es pot fer un estat independent, però que tampoc es pot obviar l'independentisme.

Participació històrica

eleccions catalanes

Un col·legi electoral de Puigcerdà recompte els vots. Firma: Miquel SpaConeix els resultats en detall:

-Resultats eleccions a Catalunya-Resultats eleccions a Barcelona-Resultats eleccions a Girona-Resultats eleccions a Lleida-Resultats eleccions a Catalunya

Resultats eleccions a Barcelona

-Resultats eleccions a Girona

Resultats eleccions a Lleida

Resultats eleccions a Tarragona