El PP català ha perdut vuit escons -ha passat de 19 a 11-, un resultat que el candidat popular a la Generalitat, Xavier García Albiol, va admetre que no era "bo", ni l'"esperat", si bé es va aferrar a la derrota en vots del bloc independentista.

Albiol va assenyalar que els qui plantejaven aquests comicis catalans com un plebiscit "han fracassat", que les urnes han evidenciat que "una majoria dels catalans no estan per la fractura", i ha reiterat la seva oferta de formar "una alternativa" davant aquells que pretenen "trencar Catalunya de la resta d'Espanya".

El suport que va rebre ahir el PP català a les urnes suposa una millora respecte a les municipals del maig, però és el segon pitjor resultat del PP en unes autonòmiques catalanes -el pitjor va ser el 1992, amb 7 diputats-, i se situa a poca distància de l'aconseguit el 1999, quan van sumar 12 escons (9,51 % dels vots).

"Els resultats no són els que ens esperàvem, i per tant no podem estar satisfets", va reconèixer Albiol, que tot i així va recordar que poc abans de ser elegit candidat, les enquestes donaven al PP català sis o set diputats.

En tot cas, Albiol es va centrar a remarcar que les urnes han demostrat que "hi ha més homes i dones que no volen la ruptura, i que no volen que ningú iniciï un procés per separar Catalunya de la resta d'Espanya", i es va mostrar confiat que a partir d'ara "imperi el sentit comú" i el proper govern se centri a resoldre els problemes dels catalans.

"Una majoria dels catalans no estem per la fractura, per la divisió, i aquells que van plantejar les eleccions com un plebiscit han fracassat", va sentenciar Albiol.

L'exalcalde de Badalona, que va ser elegit a final de juliol per substituir com a candidat a la Generalitat Alícia Sánchez-Camacho, va assegurar que fa cinc anys que el President català, Artur Mas, va crear una "deriva d'inestabilitat política i social" que ha acabat amb tres convocatòries electorals, i es va preguntar si ha "valgut la pena".

També Albiol va remarcar que, per primera vegada en unes eleccions autonòmiques catalanes, CiU i ERC -que en aquests comicis concorrien agrupats en Junts pel Sí, encara que sense UDC- no sumen majoria absoluta al Parlament català. També va felicitar Ciutadans pel seu resultat, "francament bo".