El candidat del PSC, Miquel Iceta, va considerar "tot un èxit" el resultat del seu partit, que, amb el 98% escrutat, arribaria a 16 escons, quatre menys que el 2012; un resultat que esquiva la davallada que auguraven bona part de les enquestes publicades i que mantindria el partit com a tercera força. Després de felicitar Junts pel Sí, va demanar-los que governin "des del respecte a la llei" i va subratllar que no s'ha donat una majoria de catalans a favor de la independència: "qui havia plantejat les eleccions com un plebiscit no ha obtingut el 50% dels vots".

En un discurs a la seu del partit, Iceta va valorat de manera "positiva" el resultat dels socialistes en un "context de màxima polarització", després de viure "una traumàtica escissió" i davant la "competència amb forces emergents".

Amb el 98 % escrutat, el PSC sumava aquests comicis 511.353 vots (12,70 %) i 16 escons, el pitjor resultat de la seva història en unes eleccions autonòmiques des del 1980, encara que va aconseguit evitar que la seva caiguda fos més gran del que s'esperava respecte al 2012, quan va aconseguir 524.707 vots (14,43 %) i 20 escons.

"Mantenir la tercera plaça al Parlament, amb 16 diputats i un nombre de vots molt similar a l'obtingut el 2012 creiem que és tot un èxit", assenyalava, recordant que s'ha aconseguit "remuntar" una situació que "molts definien com a terminal" i amb sondejos que els atorgaven "entre 8 i 9 diputats abans de l'estiu".

Iceta va "felicitar" Junts pel Sí per la seva victòria en els comicis, però els va deixar clar que el seu resultat és "inferior" als 71 que van sumar CiU i ERC el 2012, però ara tenen la "responsabilitat de governar". "Esperem que ho facin des del respecte a la llei i a les altres opcions parlamentàries".

"El president Artur Mas va convocar eleccions convençut que hi hauria una majoria de catalans a favor de la independència. Comptats els vots, no és així. Espero que Junts pel Sí en siguin plenament conscients". El dirigent socialista va posar l'èmfasi en el fet que els "ciutadans han parlat" i ho han fet amb una "altíssima participació", un "màxim històric" que va celebrar Iceta, que també va felicitar Inés Arrimadas (Ciutadans) pel seu "important" resultat (25 escons).

Davant els màxims dirigents del partit, pocs militants i els periodistes que hi havia presents, Iceta va recalcar que el seu partit "mantindrà el seu discurs polític en l'etapa que s'obre". Per a Iceta, "no hi ha sortida al problema d'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya que no passi pel diàleg, la negociació i el pacte que hem defensat. Aquestes eleccions han de ser llegides també adequadament al conjunt d'Espanya: molts catalans no accepten de cap de les maneres mantenir la situació actual". Entre "la ruptura unilateral i l'immobilisme", va defensar que hi ha "una millor opció", ja que "només obrint el camí a una reforma federal s'aconseguirà capgirar aquesta situació. Els que pensen que s'arreglarà per ella mateixa i que amb dir 'no' n'hi ha prou, s'equivoquen. Tots els qui vulguin treballar per una solució justa i acordada, poden comptar amb el PSC".

Malgrat evitar la desfeta que auguraven alguns sondejos, sobretot després de les escissions dels corrents més catalanistes del partit i una fractura interna, fruit del procés sobiranista, que va derivar en la sobtada dimissió de Pere Navarro fa un any i mig, el PSC queda lluny dels seus millors resultats el 2003 i el 1999 -quan van superar el milió de vots- o de quan van governar la Generalitat amb el tripartit entre el 2003 i el 2010.