Eleccions Catalanes

L'independentisme guanya per més del 60% en 26 comarques

El Berguedà, el Solsonès i el Moianès són entre els cinc territoris amb més suport per al sí

28.09.2015 | 08:50

La suma de vots independentistes, Junts pel Sí més la CUP, va guanyar en totes les comarques de Catalunya. En 26 comarques ho va fer per més del 60%, en 7, entre el 50 i el 60% i en 9 (a l'entorn de Barcelona i al litoral fins a Tarragona) per menys del 50%. El Priorat, amb el 79,47%, va ser la comarca amb més vots a favor de les forces independentistes, seguida del Pallars Sobirà (78,27%). Per sobre del 77% es van quedar el Berguedà, el Solsonès, el Moianès i la Garrotxa. Les comarques amb menys suport a les forces del sí van ser la Vall Aran (31%), Baix Llobregat (32%) i Tarragonès (36%).

La valoració territorial també permet comprovar com l'efervescència de Ciutadans (C's) s'explica, en part, per la seva irrupció a l'àrea metropolitana, territori que es presentava clau en totes les anàlisis prèvies, en detriment del PSC, que perd pistonada. Un dels casos més aclaridors és l'Hospitalet de Llobregat, segona ciutat catalana i el feu més important de l'històric cinturó roig. Ciutadans duplica de llarg els vots que va obtenir el 2012 en aquesta ciutat i passa davant dels socialistes. Aquesta situació es repeteix en altres ciutats com el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Rubí, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. A Barcelona, i amb el 96% escrutat, Junts pel Sí obtenia el 37,28% dels vots, davant de C's (17,70%), que puja fins a ser segona força.

A la demarcació de Tarragona, Junts pel Sí queda a un diputat respecte de la suma d'escons que van obtenir fa tres anys per separat. C's ha quadruplicat el nombre d'escons, d'un a quatre, mentre que el PSC ha passat de tres a dos i el PP ha caigut de tres a un. La CUP ha aconseguit un representant i Catalunya Sí que es pot ha mantingut l'escó d'ICV.

A la circumscripció de Lleida Junts pel Sí ha guanyat amb el 55,18% de vots i 10 escons al 98% de l'escrutini. Les candidatures independentistes sumen 11 diputats i el 63,34% dels vots, el PSC manté el diputat que ja tenia i el PP perd un escó respecte de les eleccions del 2012. Junts pel Sí obté 11 escons a Girona, i el 56% dels vots. La victòria de la formació ha estat contundent i s'ha situat a molta distància de la segona força, Ciutadans, que ha obtingut 2 escons.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema