El President de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, va demanar anit que s'accepti la victòria del sí c0m la coalició electoral que aglutinava CDC, ERC i independents hauria acceptat la seva derrota, i va prometre administrar aquesta resultat "amb sentit de cohesió a Catalunya i concòrdia vers Espanya, Europa i el món".

En la seva intervenció pública, que va arribar amb poc més del 70% del vot escrutat, Mas va considerar que Junts pel Sí té, des de les eleccions d'ahir una "enorme força i una gran legitimitat" per tirar endavant la independència. "No afluixarem", va dir. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va exclamar que "a ulls de la societat i del món, la independència ha guanyat i té una majoria més que suficient per tirar endavant aquest projecte".

"Hem guanyat". Així va començar Mas la seva intervenció acompanyat per Oriol Junqueras, Raül Romeva i altres membres de la candidatura. Ho va repetir després en castellà, en anglès i en francès. El President de la Generalitat va reclamar a tothom que accepti la victòria del sí i va garantir que Junts pel Sí l'administrarà "amb sentit de cohesió i d'integració a dintre de Catalunya i amb sentit de concòrdia vers tothom, vers Espanya, vers Europa i vers el món".

"No afluixarem, tenim un mandat democràtic i sabem què vol dir això", va continuar Mas, que va afegir que també són conscients de "en quines condicions" s'ha produït aquesta victòria. "Sabem que hem guanyat amb gairebé tot en contra, però fins i tot així hem guanyat, i això ens dóna una enorme força i una gran legitimitat per tirar endavant aquest projecte", va exclamar. Mas va parlar, a més a més, de "doble victòria", perquè a més del sí, "també ha guanyat la democràcia", i es va referir a tots aquells que deien que "no hi havia ganes de votar a Catalunya". "Que en prenguin nota", va reclamar. També es va adreçar als que negaven el caràcter plebiscitari d'uns comicis que, amb més de 76%, esdevenen els de més participació en unes eleccions al Parlament.

Per la seva banda, el líder d'ERC i número 5 de la candidatura de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, va proclamar que el sí ha guanyat aquestes eleccions i ja té el "mandat democràtic explícit sobre la independència de Catalunya". "A ulls de la nostra societat i del món, la independència ha guanyat i té una majoria més que suficient per tirar endavant aquest projecte", va remarcar.

Junqueras va indicar que en les properes setmanes, des de les institucions i "probablement des del carrer", tocarà posar "tots els fonaments possibles per fer l'estat independent". "Aquesta nit amb un somriure i a partir de demà al matí amb molta responsabilitat, estem escrivint les pàgines més gloriosos de la nostra història", va concloure.

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, que va tancar el torn d'intervencions de valoració dels resultats, va remarcar que l'elevada participació serveix per donar legitimitat a la victòria del sí. "El dic s'ha trencat. Ho farem junts i juntes, amb tothom", va dir. Romeva va destacar que aquestes eleccions han tingut lloc "en un context completament hostil", i malgrat això, va remarcar assenyalant la participació rècord, la gent ha sortit a votar. "Ara tenim la responsabilitat de complir aquest mandat democràtic i l'obligació de fer-ho amb tothom, també amb els que no són a la llista. Els hi volem", va assegurar.

Sobre el fet de si Artur Mas serà president, tots tres van eludir pronunciar-se. "No està damunt la taula", va dir Mas. "Avui això és irrellevant", va assegurar Junqueras. Romeva va dir que subscrivia les paraules del líder dels republicans.