- Amb la legalitat vigent, la secessió no és possible. I tampoc ho seria encara que els resultats independentistes fossin millors. Una altra cosa és que amb bastants més vots la demanda de convocatòria d'un plebiscit guanyaria molta més força i legitimitat. En tot cas, amb aquests resultats resulta clar que és necessari un procés negociador dins i fora de Catalunya.

- Cal veure quins passos es donen ara, començant per com es resol el procés d'investidura. No obstant això, al marge d'aquest nomenament, les formacions polítiques independentistes tenen majoria absoluta i, si actuen conjuntament, poden aprovar resolucions parlamentàries en pro de la independència, que, en principi, tindrien un valor de reclamació política, tant enfront de l'Estat espanyol com de cara a la comunitat internacional.

- L'Estat té recursos jurídics i polítics per actuar. Entre els primers, existeix la possibilitat d'acudir als instruments de control de constitucionalitat dels actes de les institucions catalanes i, si escau, a l'adopció d'altres mesures, que la nostra legislació no concreta si s'entén que actuen atemptant greument en contra de l'interès general. Entre les segones, cap una negociació política sobre l'encaix de Catalunya a Espanya, la qual cosa, al seu torn, precisaria de reformes constitucionals i estatutàries.

- Catalunya no pot crear estructures d'Estat, ja té institucions pròpies derivades de l'Estatut d'Autonomia i per crear-ne de noves o modificar les existents ha de fer-ho d'acord amb la Constitució i amb l'Estatut d'Autonomia. El que sí es podria promoure és una reforma tant de la Constitució com de l'Estatut.