El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que els partidaris de la independència a Catalunya "han perdut clarament el plebiscit" en vista dels resultats de les eleccions catalanes, malgrat la victòria de la llista de Junts pel Sí, que suma majoria absoluta amb la CUP.

"Els que han guanyat en escons i no en vots, el plebiscit l'han perdut perquè hi ha una majoria de catalans que ha dit clarament que no vol la independència, però que sí que vol obrir un temps de convivència, diàleg i de reforma al conjunt del país", va assegurar Sánchez.

El líder socialista va comparèixer, sense acceptar preguntes, a la seu de Ferraz davant les banderes d'Espanya, Catalunya i la UE.

Segons l'opinió de Sánchez, a la vista del pronunciament majoritari dels ciutadans, "ha arribat l'hora d'abandonar l'independentisme" i d'"obrir un nou temps a Catalunya liderat pel diàleg, la convivència, l'interès comú, la defensa de la legalitat i l'estabilitat" que no ha tingut amb Artur Mas com a president de la Generalitat.

"Junts pel Sí ha obtingut la confiança majoritària, però no per continuar creant problemes, sinó per resoldre'ls, no per saltar-se la llei o actuar contra la llei, sinó per respectar-la i si ha de fer alguna cosa és governar per a tots i no només per als que li han donat suport", va sostenir Sánchez. Després d'exigir a Mas que assumeixi les seves responsabilitats, també li va demanar que en la seva tasca de formar govern la seva prioritat sigui "cosir les ferides" provocades durant els últims cinc anys després de "fracturar i dividir" Catalunya en dos blocs.