Les bases de la CUP expressen amb rotunditat la negativa a donar suport a la investidura d'Artur Mas com a nou President de la Generalitat. Mas ha estat la figura que la CUP ha dibuixat en campanya (i abans) com a responsable de les retallades i dels retrocessos socials a Catalunya en els anys de crisi, i ara no hi ha pràcticament cap veu dissonant a la formació de l'esquerra independentista més radical: que Mas no sigui president sembla, avui, una condició indispensable perquè la CUP doni suport a un altre nom sorgit de la candidatura de Junts pel sí.

Els llums d'alarma encara no s'han il·luminat del tot, però. Els mateixos que malden perquè Mas no sigui president, indiquen que estan esperançats per les possibilitats d'arribar a un acord. A la CUP, i en això la posició és unànime, s'entén que allò important a hores d'ara és el què, i no pas el qui; allò important és el full de ruta, i no quin nom hi ha al davant d'un govern. En aquests moments previs a l'inici de negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, des d'aquesta darrera formació no hi ha cap dubte que l'acord serà possible.

I aquesta preocupació per pactar un full de ruta també hi és en el sector de CDC, tant, que tot i que majoritàriament es defensa amb totes les forces la figura del seu líder actual, hi ha veus que tampoc no descarten que hi pogués haver un sacrifici en benefici del bé general, que seria la formació d'un govern independentista. Davant de l'asseveració de "no m'imagino un procés cap a la independència sense la presidència d'Artur Mas", que expressa el cap comarcal de CDC al Bages, David Bonvehí, hi ha la veu del cap comarcal de CDC a la comarca del Berguedà, David Font, que assegura que "s'ha de posar el projecte de país al davant de les altres coses, malgrat que pugui doldre molt", en una clara al·lusió a la possibilitat de perdre Mas com a referent en els propers més del procés cap a la independència.

Anna Alsina, regidora de la CUP a Berga i una de les persones integrades a la llista per la demarcació de Barcelona d'aquesta formació, manifesta que li "sap greu" que "se centri el debat en la presència d'una persona: per a nosaltres ningú no és imprescindible". I insisteix que "no ens interessa parlar d'una persona, sinó de quins són els passos", ara bé, "si Junts pel Sí no és capaç de sacrificar Mas, em preocupa". Alsina entén, com una bona part dels membres de la CUP, que Mas representa "les retallades, la caiguda del sistema del benestar a Catalunya" i conclou que "no és la persona de consens".

Ni ho és per a Alsina, ni per a Marcel Riu, que figura entre els suplents de la llista de la CUP per Lleida. "No podem investir Mas perquè el veiem coresponsable del desmantellament del sistema del benestar i de les polítiques neoliberals que ha aplicat el Govern". Riu recorda que el procés ha nascut de les bases, de la societat, i que Artur Mas el que ha fet és fer-se'l seu, però recorda al cap de files convergent que "tothom és necessari, però ningú no és imprescindible, com va dir Anna Gabriel (la diputada sallentina número 2 de la llista de la CUP).