L'endemà de les eleccions càrrecs i excàrrecs territorials d'Unió coincidien que els resultats del partit a les eleccions de diumenge havien estat dolents i ni els actuals responsables d'Unió entrevistats no van defensar sense fissures el lideratge de Josep Antoni Duran i Lleida, sensiblement tocat després que UDC hagi quedat fora del Parlament per primera vegada des de la Transició.

Ahir, però, Ramon Espadaler, secretari general del partit, després de la reunió del comitè de govern d'UDC per analitzar els resultats, va dir en roda de premsa que Unió segueix "al peu del canó", que no dimitirien de les seves idees i que estava convençut que el Consell Nacional del partit ratificaria Duran i Lleida com a president del comitè de govern. A més, va mostrar-se esperançat que el principal òrgan de decisió d'Unió demanaria a Duran que encapçali la llista dels democristians a les generals del desembre.

"Hi ha hagut poc temps"

Miquel Davins, el responsable d'UDC al Bages després que una gran part de la militància abandonés el partit a l'estiu, destacava "l'elevada participació" com la dada més positiva de les eleccions i reconeixia que els resultats "no han estat bons". De fet, Davins insistia que dins del partit "continua havent-hi gent nacionalista i sobiranista", que vol un pacte amb l'Estat per superar el conflicte democràtic. Atribuïa al "poc temps" que ha tingut Unió per preparar aquesta campanya els resultats insatisfactoris del partit.

L'alcalde de Sant Mateu Bages i militant d'UDC al Bages, Pere Ribera, es mostrava contundent en la valoració dels resultats: "una derrota sense pal·liatius". Per a ell, la causa que el partit hagi quedat fora del Parlament és el fet que "es va trencar amb CDC dos mesos abans de les eleccions en lloc d'haver-ho fet fa tres anys, quan hi va haver aquella gran manifestació", en referència a la primera mobilització netament independentista de la Diada.

Ribera, doncs, també pensa, com Davins, que el problema ha estat la manca de temps per explicar la proposta política, per la qual cosa "no s'ha pogut treballar el territori". Ribera, com Davins, rebutjava l'etiqueta unionista com un absolut: "no és que no siguem independentistes, és que no estem a favor d'una declaració unilateral d'independència".