David Font, cap comarcal de CDC a la comarca del Berguedà, figura emergent entre els convergents i president del Consell d'aquesta comarca, veu que el futur d'Artur Mas al davant del procés per a la independència de Catalunya trontolla. Font és dels que creuen que la CUP no cedirà en la voluntat de no donar suport a un govern que lideri Artur Mas i admet que el futur de la presidència de la Generalitat i del procés està avui "en mans de la CUP".

El 62 diputats de Junts pel Sí fa que sigui imprescindible el suport d'una altra formació per poder triar president, ja que la resta de formacions, exceptuant la CUP, en sumen 63. És cert que Catalunya Sí que es Pot ha dit que no donaria suport a Inés Arrimadas, cap de files de C's, però això no vol dir que el donin a Junts pel Sí.

Font entén que Mas hauria d'estar al capdavant del proper govern, però "malauradament estem en mans de la CUP". "El full de ruta de Junts pel Sí planteja que Mas sigui president, però potser faria un pas al costat pel procés", afirma. I afegeix que un relleu de Mas seria possible i no pateix pel futur de la formació a la qual pertany, perquè creu que sense Mas "sorgiran nous lideratges". Per a Font és molt important que el partit hagi avançat en els darrers tres anys a posar l'ideari independentista com a identificador electoral.

En una línia similar a la Font s'expressa, Albert Miralda, alcalde de Sant Salvador de Guardiola, que indica que "no hi ha d'haver personalismes, perquè l'important és el procés" i no descarta la possibilitat que la presidència no recaigui en Mas o que aquest s'aparti del procés si així queda garantida la continuïtat. En tot cas, Miralda reclama "seny" per evitar que el tren descarrili.

El cap comarcal de CDC a la comarca, Jordi Gassió, considera, per la seva part, que ara, amb les eleccions just passades, és precipitat posar-se a opinar sobre com han d'anar les negociacions entre els partits. Gassió ha remarcat que, a nivell personal perquè no ho ha parlat amb la militància, considera que no està "gens bé" la posició de la CUP de voler vetar Artur Mas per poder arribar a un acord. El cap de CDC a la Cerdanya ha argumentat que cap polític no pot fer trontollar el procés però ha puntualitzat que Mas hi té una gran importància: "evidentment el procés està per sobre de qualsevol persona, però l'Artur Mas ha liderat tot el procés si més no pel que fa al partit i, per tant, el seu paper és clau". Jordi Gassió ha lamentat la postura de les CUP però ha remarcat que ara el que cal fer és esperar amb tranquil·litat com s'acaben perfilant els esdeveniments.

David Bonvehí, cap comarcal cal de CDC al Bages, comparteix amb el responsable del partit a Berga, Joan Manuel Serarols, que Mas és "imprescindible" en aquest moment del procés. Diu el polític berguedà, que Mas "és un element necessari perquè el vaixell de la independència pugui arribar a bon port", i rebla el clau Bonvehí, indicant que "no hi ha un home millor per liderar el procés en aquests moments".

Serarols destaca el lideratge de Mas a l'Estat i a Europa, el seu paper de referent del procés, i Bonvehí suposa que per a la CUP "allò més important no és un nom". Els polítics convergents són optimistes de cara a tenir un nou govern independentista, per a ells amb Mas.