El govern alemany va eludir comentar els resultats de les eleccions celebrades a Catalunya, però va avançar que és important que es respecti la legalitat vigent, tant els tractats europeus com la Constitució espanyola.

En roda de premsa, el portaveu del govern germànic, Steffen Seibert, es va remetre a les paraules de la cancellera, Angela Merkel, després de reunir-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a principi de mes.

Davant el debat sobre la independència de Catalunya, va recordar el portaveu, Merkel es va remetre als tractats europeus, que "garanteixen la integritat i la sobirania" dels estats de la UE.

"Tenim el convenciment que és important, que, abans que res el que passa ara, es respecti la legalitat, tant pel que fa als tractats europeus com la llei nacional, és a dir, la Constitució espanyola", va afegir el portaveu. Segons va manifestar, l'opinió del govern alemany no ha variat després de conèixer els resultats de les eleccions, que no va voler comentar perquè va considerar que es tracta d'un assumpte "intern" d'Espanya.

Per la seva banda, la ministra principal d'Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, va felicitar ahir els partits que han guanyat les eleccions i va afirmar que les circumstàncies polítiques de Catalunya i Escòcia són "diferents".

"Felicito les formacions que van guanyar els comicis i els desitjo el millor per al futur. He de dir, no obstant això, que el que passi en termes de Catalunya i Espanya, i la relació entre tots dos, és un problema per a la gent de Catalunya", va dir la líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) a la cadena STV News.

La ministra principal va destacar, a més, que "molts catalans observen amb enorme interès el que passa a Escòcia, però som dos països diferents, en circumstàncies diferents i amb diverses experiències".

"Crec que Escòcia ha donat al món un exemple de com prendre aquestes grans decisions d'una manera absolutament correcta", va indicar Sturgeon, que va subratllar que els escocesos observen amb "enorme interès" la situació a Catalunya després de la victòria electoral dels partidaris de separar-se d'Espanya.

"Estic segura que els escocesos, atesa la nostra recent experiència amb un referèndum, observarem amb gran interès el que està passant a Catalunya", va afirmar Sturgeon, després que els partidaris de la independència guanyessin amb majoria dels escons al Parlament català.