El president del govern espa-nyol, Mariano Rajoy ofereix diàleg dins de la legalitat al futur executiu català. Ahir el va instar a superar la fractura i la tensió per unes tesis independentistes que, segons la seva opinió, no eren possibles legalment però que, a més, diumenge es va comprovar que tampoc no van tenir suport a les urnes.

Rajoy va comparèixer a la Moncloa per fer una declaració després de les eleccions a Catalunya. El cap de l'executiu va recordar que les de diumenge van ser les terceres eleccions autonòmiques a Catalunya i va recalcar que es tractava d'elegir el nou Parlament tot i que alguns van voler donar a aquests comicis un caràcter plebiscitari per iniciar a partir d'aquestes la separació de la resta d'Espanya.

"Avui sabem que això, que no era ni és possible legalment, tampoc no ha obtingut el suport a les urnes", va sentenciar el president, que va precisar que no arriben a quatre de cada deu els catalans que han apostat per un programa rupturista. Per això, va transmetre un missatge de "tranquil·litat" als catalans, a la resta d'espanyols i els que s'han interessat per aquests comicis des de fora d'Espanya.

"Els partidaris de la ruptura -va insistir- mai no van tenir el suport de la llei, i des d'ahir -diumenge- sabem que tampoc no tenen el suport de la majoria de la societat catalana". Ara, va incidir, que el que comença a Catalunya és una nova legislatura autonòmica i s'haurà d'elegir un nou Govern de la Generalitat que, va precisar, ha de tenir com a missió treballar per tots els catalans, atendre les seves necessitats reals, resoldre els seus problemes i promoure més benestar econòmic i social.

Davant la pregunta de si la seva disposició al diàleg dins de la llei implica que pugui fer alguna oferta a Catalunya, va explicar que ell està disposat a parlar i a escoltar el que vulgui plantejar el futur Govern de la Generalitat però no a liquidar la legalitat perquè això és "insà i antidemocràtic". "Si hi ha algú que pretén liquidar la sobirania nacional o la unitat nacional, que ho digui. Jo, de la resta, n'estic disposat a parlar", va afegir.